Global Podd 90. 30 år efter Sovjetunionens fall


Det har gått 30 år sedan Sovjetunionens fall. Foto: Tengyart/Unsplash.

I år har det gått 30 år sedan Sovjetunionens fall. Vad var det som hände och hur kommer det sig att vi trodde att allt skulle gå bra – bara marknadskrafterna fick styra?

När Sophie Heine öppnade fönstret den där augustidagen 1991 såg hon stridsvagnarna rulla förbi, på väg mot centrala Moskva. Det hade hänt något – men vad?

Den där morgonen för trettio år sedan var början på en ny tidräkning, världen efter kalla kriget och Sovjetunionens sammanbrott. Idag hårdnar situationen på nytt och återigen står konflikten mellan stormakterna i fokus.

Hur var det under de första åren? Hur kom det sig att Putin lyckades ta över makten, vad är det som lett fram till situation vi har idag. Och – vilket ansvar har vi för utvecklingen i Ryssland, Ukraina och Belarus?

Vi pratar identitet, Ryssland och Sovjetunionen med:

  • Sophie Heine, frilansjournalist som var på plats i Moskva i augusti 1991.
  • Martin Uggla, ordförande i Östgruppen som började sitt engagemang i Svenska freds.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.