Global Podd 90. 30 år efter Sovjetunionens fall


Det har gått 30 år sedan Sovjetunionens fall. Foto: Tengyart/Unsplash.

I år har det gått 30 år sedan Sovjetunionens fall. Vad var det som hände och hur kommer det sig att vi trodde att allt skulle gå bra – bara marknadskrafterna fick styra?

När Sophie Heine öppnade fönstret den där augustidagen 1991 såg hon stridsvagnarna rulla förbi, på väg mot centrala Moskva. Det hade hänt något – men vad?

Den där morgonen för trettio år sedan var början på en ny tidräkning, världen efter kalla kriget och Sovjetunionens sammanbrott. Idag hårdnar situationen på nytt och återigen står konflikten mellan stormakterna i fokus.

Hur var det under de första åren? Hur kom det sig att Putin lyckades ta över makten, vad är det som lett fram till situation vi har idag. Och – vilket ansvar har vi för utvecklingen i Ryssland, Ukraina och Belarus?

Vi pratar identitet, Ryssland och Sovjetunionen med:

  • Sophie Heine, frilansjournalist som var på plats i Moskva i augusti 1991.
  • Martin Uggla, ordförande i Östgruppen som började sitt engagemang i Svenska freds.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.