Vem är Abdulrazak Gurnah? Röster från Tanzania


Abdulrazak Gurnah, Nobelpristagaren
Abdulrazak Gurnah, Nobelpristagare i litteratur 2021.

När Svenska Akademien meddelade att årets Nobelpris tilldelats Abdulrazak Gurnah var det många som undrade vem han är. Global Bar Magazine sökte upp personer från Tanzania för att höra vad de tycker om att en av deras sen länge utflyttade landsman fått världens mest prestigefyllda pris.

Även bland välutbildade från Zanzibar, Tanzania, där Abdulrazak Gurnah föddes är det få som känner till honom och ännu färre som har läst någon av hans nio publicerade böcker. Och den som bott eller rest i Tanzania skulle inte ha funnit en antydan av honom eller hans böcker i boklådor i varken Dar es Salaam eller i Stone Town.  Och de som bott i Tanzania och frågat runt efter tanzaniska författare har inte heller pekats mot honom.

Så vi frågar runt och hör med Zitto Kabwe, den enda oppositionsledare som inte är fängslad, Fatma Karume, advokat som blivit fråntagen sin advokatslicens samt Ansbert Ngurumo, författare och journalist som fått politisk asyl i Sverige. Alla tre är otroligt glada och stolta för att priset gått till en landsman.

Fatma Karume är den första vi ställer frågan till och hon svarar:

– Wow! Välförtjänt. Min mor växte upp bara fyra hus från honom i Stone Town och hon brukade leka med Abdulrazaks syster.

– Jag är begeistrad! Det här kommer att uppmuntra fler och fler författare från Afrika och speciellt Östafrika, skriver Zitto Kabwe, oppositionspolitiker vars parti delar makten på Zanzibar med det styrande partiet CCM.

Ansbert Ngurumo som driver en tanzanisk nättidning från Sverige skriver att det är ”revolutionerande ”och sätter sig omedelbart att skriva en artikel för sin tidning.

Granne med Freddy Mercury
Med hjälp av Fatma Karumes mor lyckas vi reda ut vilket hus Abdulrazak Gurnah växte upp i. Och kanske blir det ännu en plats för turister att söka efter när de vandrar runt bland de smala vindlande gränderna i Stone Town. Liksom Freddy Mercurys hus är idag. (Freddy Mercury föddes i Stone Town två år innan Abdulrazak Gurnah).

Funguni Road i Stone Town växte 2021 års Nobelpristagare upp och enligt Googles karta är det en 12 minuters promenad mellan de två mest kända zanzibariernas hus.

Svenska Akademien skriver att Abdulrazak Gurnah vann priset ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

Abdulrazak bär själv migrantens erfarenhet. När han föddes var ögruppen Zanzibar ett brittiskt protektorat. Som 19-åring lämnade han Zanzibar, en ögrupp som genomgått en revolution och ingått i republiken Tanzania. Liksom många andra unga från med arabisk etnicitet sågs de som ättlingar till slavägare och tillhörande en överklass som styrt ögruppen under århundraden. I England fick han jobb som städare samtidigt som han fortsatte sina studier. Under 1980-talet arbetade han som lektor i Nigeria och blev sen professor i litteratur vid universitetet i Kent. Idag är han Nobelpristagare i litteratur.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.