Regeringen: Mer samarbete mellan bistånd och handel behövs


Bistånd + handel = sant? Foto: Ian Taylor/Unsplash.

Regeringen lanserar ett nytt initiativ för att utnyttja synergieffekterna mellan svensk bistånds- och handelspolitik. Exakt hur detta ska gå till är i nuläget oklart men flera svenska myndigheter har fått i uppdrag att genomföra initiativet.

– Länder behöver nu ställa om i alla delar av sin utveckling. Biståndet kan inte ensamt minska fattigdom och bidra till omställning, utan behöver bidra till att fler och mer investeringar görs för en hållbar utveckling, säger minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh i ett pressmeddelande från UD.

Myndigheterna som får uppdraget att genomföra initiativet är Business Sweden (BuS), Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), Exportkreditnämnden (EKN), Kommerskollegium (KK) och Svenska Institutet (SI). Regeringen skriver:

– Pandemin har slagit hårt mot många utvecklingsländers ekonomier samtidigt som vi fortsatt behöver en global kraftsamling för att gemensamt ta oss an klimatförändringarna. Därför lanserar regeringen idag STEP. Ett initiativ där bistånds- och handelspolitiken arbetar tillsammans för att bidra till en hållbar återhämtning och utveckla långsiktiga ekonomiska relationer med låg-och medelinkomstländer. Länder behöver nu ställa om i alla delar av sin utveckling. Biståndet kan inte ensamt minska fattigdom och bidra till omställning, utan behöver bidra till att fler och mer investeringar görs för en hållbar utveckling, fortsätter Per Olsson Fridh.

Om detta innebär att den tidigare starka boskillnaden mellan bistånds- och handelsfrågor ska upphöra eller om detta enbart är att se som ett mindre projekt, framgår inte.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.