Honduras: Mordförsök på Berta Cáceres dotter


Olivia Zúniga Cáceres. Foto: David Isaksson.

Parlamentsledamoten Olivia Zúniga Cáceres, dotter till den mördade miljöaktivisten Berta Cáceres, utsattes under natten mot den 9:e oktober för ett mordförsök i sitt hem i Honduras.
– Det kunde ha varit värre, det kunde ha varit slutet på hennes liv, säger Olivia Zúniga Cáceres pappa Salvador Zúniga till Global Bar Magazine.

Under natten till den 9:e oktober trängde sig flera personer in i hennes hem i ett försök att döda henne, men Olivia Zúniga Cáceres lyckades komma undan och gärningsmännen stal en bil som de flydde med.

– Jag är hos henne nu. Hon är psykiskt medtagen och skadad av den misshandel hon utsattes för, säger hennes pappa Salvador Zúniga när jag når honom över telefon.

Mordet på den kände miljöaktivisten Berta Cáceres inträffade 2016 sedan hon och andra miljöaktivister engagerat sig mot bygget av dammen Agua Zarca som bland annat finansierades med holländska och finska biståndspengar. Ett år efter mordet beslutade Finnfund att frysa sitt stöd till dammprojektet.

Mordet på Bertha Cáceres uppmärksammades världen över och tvingade de honduranska myndigheterna att agera. 2018 dömdes sju personer för mordet och i juli 2021 dömdes ytterligare en person för anstiftan till mord. Men alltjämt är Honduras ett av världens farligaste länder för miljökämpar.

Hade inte tänkt bli politiker
2017 valdes Olivia Zúniga Cáceres in i Honduras parlament som en av de yngsta ledamöterna (tillhörande oppositionspartiet Libre). Seden dess har hon varit starkt pådrivande när det gäller kampen för miljön och fattiga bönders rättigheter.

Olivia Zúniga Cáceres under en manifestation i parlamentet.

– Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle bli politiker. Men folk i området bad mig. Först sa jag nej, men så kände jag att jag måste göra detta, inte bara för mig själv och vår familj, utan för alla som utsätts för övergrepp i Honduras, förklarade hon när vi träffades 2018.

Olivia Zúniga Cáceres riktade då också hård kritik mot de biståndsgivare som varit med och finansierat kraftdammen:
– Finnfund och de andra investerarna har ett direkt ansvar för mordet på min mamma. Därför måste de också ställas till svars. 

Själv hade hon liksom familjens advokat, utsatts för upprepade hot och trakasserier och stått under polisbeskydd.

– Jag vet att jag ständigt övervakas. De publicerar var jag bor och i vilken skola min son går, de har inga som helst skrupler. Samtidigt har staten order att skydda mig, för de vet att om något mer skulle hända någon av oss i familjen så skulle det utlösa en vrede som skulle fälla de styrande, förklarade hon 2018.

Olivia Zúniga Cáceres hem står också normalt under polisskydd, men under natten då mordförsöket inträffade var polisen inte på plats.

– Olivia har utsatts för en omfattande hatkampanj den senaste tiden och dagarna innan hade hon sett en bil som vid flera tillfällen cirkulerade runt huset, fortsätter Salvador Zúniga.

Mordförsöket är sannolikt en del i det upptrappade våldet inför valet i i Honduras som äger rum i november, ett våld och som framför allt riktar sig mot oppositionspartiet Libre. Samma dag som mordförsöket på Olivia Zúniga Cáceres skedde mördades Nery Fernadez Reyes, borgmästarkandidat från samma parti i distriktet Chuluteca i Honduras.

Salvador Zúniga är av förklarliga skäl dämpad när jag talar med honom. Men, konstaterar han: 

– Det kunde ha varit värre, det kunde ha varit slutet på hennes liv.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.