Colombia: 70 000 oönskade graviditeter till följd av pandemin


"inga beslut om oss utan oss". Demonstration för rätten til abort i Colombia 2020. Foto: Shutterstock.

Under covid-pandemin fick en av fem colombianska kvinnor inte längre tillgång till de preventivmedel de tidigare haft. En konsekvens av detta blev 70 000 oönskade graviditeter, enligt en studie från den colombianska organisationen Profamilia.

I Colombia har kvinnoorganisationer länge kämpat för att abort ska bli lagligt, en kamp som nu fått vind i seglen genom de beslut som tagits för legalisering i både Argentina och Mexiko. Men under pandemin har utvecklingen på många sätt gått bakåt, bland annat därför att tillgången till preventivmedel kraftigt begränsats.

– Pandemin medförde att andra tjänster inom hälsovården kraftigt försämrades, däribland tillgången till preventivmedel. Fyrtio procent av alla kvinnor kunde inte längre få tillgång till preventivmedel, antingen för att kliniker hade stängt eller för att de själva var rädda för att bli smittade säger Profamilias chef Marta Royo till den colombianska tidningen El Espectador.

En konsekvens av situationen är att antalet illegala aborter ökat under pandemin. En annan att antal tonårsgraviditeter kraftigt ökat. Under 2021 skedde en ökning med 22 procent av antalet mödrar som själva var under fjorton år gamla.

– Situationen förvärrades kraftigt under pandemin. Många kvinnor var långa tider instängda hemma, samtidigt som vi vet att övergrepp ofta begås av personer i flickornas närhet, fortsätter Marta Royo.

Redaktionen 

 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.