We Effect: Därför deltar vi i FN-mötet


Anna Tibblin. Foto: We Effect.

Kritiken är hård mot FN:s toppmöte om matfrågor och ett stort antal organisationer har valt att bojkottat mötet och istället ordna ett eget, parallellmöte. En av de organisationer som deltagit i dialogprocessen inför FN-toppmötet och som väljer att delta är We Effect där Anna Tibblin är generalsekreterare.

Vad anser We Effect och Vi-skogen om den kritik som framförts från ett antal organisationer mot att mötet styrs av storföretag?
– Kritiken är viktig och handlar till stor del om att mötet byggts upp utifrån näringslivsintressen, att civilsamhället blev inbjudna först när de bad om att få vara med och då villkor och ramar för mötet redan satts. Vi måste se maten för vad den är: en mänsklig rättighet. De småskaliga böndernas röster och perspektiv måste höras och respekteras, annars kan vi aldrig skapa hållbara livsmedelssystem.

Vad anser We Effect om det genomförs ett alternativt möte, People´s Summit?
– Vi kan förstå frustrationen och respekterar dem som väljer att inte delta. För oss är det viktigt att delta i huvudmötet, även om det hade kunnat byggas upp mycket bättre. Vi har kämpat för att jordbrukare som lever i fattigdom ska ta större plats i möten som de här. I flera av våra verksamhetsländer har bönder fått göra medskick till den här stora konferensen och komma till tals i förarbetet. För de småbönder och organisationer som deltar i mötet blir det ett viktigt rum för dem att möta storföretag och andra intressenter öga mot öga.

Kommer ni och/eller en del av era partners att delta där?
– Nej, vi fokuserar på huvudmötet, och har inte hört att någon partner delar i det alternativa mötet. 

Vad anser We Effect och Vi-skogen om de krav som framförs inför det alternativa mötet?
– De har rätt i att mötet Food Systems Summit är oklart gällande vilket ansvar storföretagen har. Är de beredda att ändra sättet de arbetar och tjänar pengar på eller är det bara en konferens där diskussionerna sedan slutar? Därför är det bra att delta, just för att kunna följa upp efteråt. Men samtidigt är det viktigt att vara kritisk. När Guterres kallade till mötet var han tydlig. Det är bråttom att nå det globala målet om att avskaffa hungern. Vi måste tänka nytt och ha en konferens om att transformera matsystemet. Toppmötet blir ett test om att göra handling av ord. Och då måste alla aktörer delta, på lika villkor. 

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.