Sverige ger två miljarder till vaccinprogram


Två kvinnor med munskydd håller uppe en skylt med COVAX.
COVAX-programmet. Foto: GAVI

Sveriges regering har avsatt 2,1 miljarder kronor i biståndsbudgeten 2022 för att underlätta rättvis global tillgång till vaccin. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Pengarna som tas från den ordinarie biståndsbudgeten finansierar bland annat fler donationer av svenska vaccindoser samt stöd till COVAX-programmet. Situationen vad gäller vaccinering i världen är fortfarande långt från jämlik. Medan 60 procent av befolkningen i Europa och USA har fått en vaccindos har bara 2 procent i Afrika fått sin första spruta.

– Den ojämna tillgången till vaccin globalt är oacceptabel. Vi har ett ansvar att agera i solidaritet med utvecklingsländer som inte kunnat köpa egna doser. Genom att använda svenskt bistånd för att främja vaccintillgång för alla kan vi minska död och lidande och få fart på skolorna, ekonomierna och sjukvården globalt. Det är samtidigt viktigt för att minska risken för nya skadliga mutationer, säger biståndsministern Per Olsson Fridh i pressmeddelandet.

COVAX har sänt över 272 miljoner vaccindoser till 141 deltagare. Länder som har valt att stå utanför som till exempel Thailand har tänkt om efter att situationen har förvärrats drastiskt avseende smittspridning. I dagarna meddelade Vita Huset att USA inte kommer att gå med i COVAX. Kina står också utanför. Tyvärr kan det faktum att dessa två stora vaccinproducenter har valt att inte ansluta sig innebära att det inte kommer att finnas tillräckligt med vaccin till världen. EU har efter lång tvekan bestämt sig för att gå med i programmet.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.