Protesten mot FN: Alternativmötet har startat


Den 21:a september startade alternativmötet Global People’s Summit for Food Systems (GPS). Syftet är att utmana det organisationerna menar är storföretagens makt över FN:s toppmöte om livsmedelssystem som går av stapeln den 23:e september.

FN:s möte om hållbara livsmedelssystem (UN Food System Summit) hålls för att uppmärksamma det faktum att livsmedelssystem spelar en avgörande roll för miljö, klimat och hälsa samt möjligheterna att nå Agenda 2030. Alternativmötets arrangörer är dock kritiska mot detta möte och menar på att institutioner kontrollerade av kapitalister spelar nyckelroller i att sätta agendan för FSS samt att detta visar att storföretag bestämmer över mat och jordbruk och har tagit över FN. Tjugotvå regionala och internationella organisationer organiserar GPS. Några kända namn är ”Asia Pacific Research Network (APRN)” och ”Global Forest Coalition (GFC)”.

– Ett verkligt toppmöte för världens folk ska låta de hungriga och marginaliserade – jordlösa lantbrukare, lantarbetare, ursprungsbefolkningar, fiskare, kvinnor på landsbygden, unga, människor som lever på ockuperad mark och de som är utsatta för sanktioner – sätta agendan i en radikal omställning av våra livsmedelssystem, säger Razan Zuayter, från People´s Coalition on Food Sovereignty (PCFS) i ett uttalande. Han konstaterar vidare:

– Livsmedelssystem kan förvandlas via respekt för matsuveränitet av jordlösa bönder, småbrukare och fiskare. GPS ger dem utrymme. Vi kan inte lyckas om inte mat slutas att användas som ett vapen i krig, militarisering, sanktioner och ockupation.

– GPS utmanar det globala företagsimperiet inom livsmedelsindustrin som exploaterar och förtrycker små matproducenter som utfodrar världen, enligt Sarojeni Rengam, verkställande direktör för organisationen PAN Asia Pacific.

– Dessa storföretag ämnar konsolidera sin kontroll över land, frön, insatsvaror inom jordbruket och jordbruksmarknader genom att bädda in sig djupare i FN:s och FN:s medlemsländers politiska beslutsprocesser, till exempel via FSS. De ger sken av att vilja ställa om livsmedelssystemen. I själva verket utminuterar de diskrediterade marknadsbaserade ”lösningar” och teknofixar som är ansvariga för mycket av den utbredda hungern och miljödestruktionen som vi erfar, säger Sarojeni Rengam i uttalandet.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.