Från appar till flygpoäng: Så hjälper du afghaner på flykt


AirBnbs program för att stödja afghanska flyktingar.

Situationen för de afghaner som desperat försöker fly sitt land har fått organisationer, företag och medborgare världen över att ta hjälp av olika internetplattformar för att förmedla hjälp med allt från boende till måltider.

Alla möjliga onlineverktyg och plattformar – varav många har tagits fram för att underlätta livet för en resande medelklass –  används nu för att hjälpa afghaner på flykt att etablera sig i det nya landet, eller för att assistera dem som är kvar i Afghanistan. Här kan du läsa om något av det som görs.

1. Boende
Människor runt om i världen har utnyttjat sociala medier för att erbjuda rum som en del av vidarebosättningsprogram för afghanska flyktingar. Airbnb har till exempel lovat tillhandahålla tillfälligt boende till 20 000 afghanska flyktingar runt om i världen.

2. Flygpoäng
Den amerikanska välgörenhetsorganisationen Miles4Migrants har uppmanat flitiga flygresenärer att skänka flygpoäng för att täcka rese kostnaderna för asylsökande och flyktingar. Organisationens talesperson säger att man fått in dubbelt så många mil som har samlats ihop under de senaste fem åren.

3. Säkerhetsinformation
Den Afghanistanbaserade uppstarten Ehtesab har en mobilapp som ger säkerhetsvarningar, uppdaterar användare om allt från trafikstockningar till avspärrningar i närheten och informerar om allvarligare händelser som bombningar och bränder. När säkerhetsproblemen ökade i juli, crowdfundade Ehtesab för att utöka täckningen i områden utanför Kabul. Man lanserade också en textbaserad varningstjänst för den som inte äger en smart telefon.

4. Digitala fotavtryck
Afghanerna är oroade för talibanernas användande av databaser och digitala spår för att rikta in sig på journalister, aktivister, kvinnor och andra utsatta afghaner, något vi tidigare skrivit om här. Därför hjälper rättighetsgrupper afghaner att skydda sin identitet på nätet.

Den amerikanska människorättsgruppen Human Rights First har publicerat en skriftlig guide till hur man raderar sin digitala historia. Och den digitala rättighetsgruppen Access Now erbjuder ett antal onlinehjälpmedel på samma tema.

5. Juridisk rådgivning
Human Rights First har skapat ett nätformulär för advokater som vill ge gratishjälp till afghaner som behöver juridiskt stöd kring invandringsfrågor.

International Refugee Assistance Project (IRAP) har samlat in donationer till organisationer som erbjuder rättshjälp till afghanska flyktingar.

6. Hämtning från flygplatsen
Den amerikanska organisationen Lutheran Immigration and Refugee Services (LIRS) har bett människor att ge av sin tid och sina pengar för att välkomna afghanska flyktingar som landar i USA. Volontärer kan registrera sig för att tillhandahålla tjänster som hämtning från flygplatsen, boende och måltider.

7. Telefonkrediter
Telefoner är viktiga för asylsökande att prata med sina nära och kära i hemlandet, hålla sig ajour med vad som händer i Afghanistan och navigera gränser och nya länder. Den brittiske organisationen Phone Credit for Refugees (PC4R) låter människor donera telefonkrediter till förskottsbetalade mobiltelefonkonton i syfte att hjälpa flyktingar att hålla kontakten med sina vänner och släktingar och undvika farliga situationer.

Samuel George Baugh
Thomson Reuters Foundation

Översättning och och bearbetning: Tomas Nordberg

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.