Den första nödhjälpen har nått Afghanistan


Nödhjälp i Afghanistan. Foto: OCHA/Christophe Verhellen.

De första hjälpsändningarna med medicinsk utrustninghjälp från FN:s livsmedelsprogram WFP har nått Afghanistan sedan flygplatsen i Kabul öppnade på nytt den 12:e september. Hjälpbehoven är enorma. FN behöver nå nio miljoner människor per månad i november om det ska kunna uppnå sitt mål på 14 miljoner i slutet av 2021.

Över 90 procent av de afghanska familjerna har problem att hitta tillräckligt med mat.
– Vi behöver åtminstone 200 miljoner dollar enbart till matsektorn för att kunna erbjuda mat till de mest sårbara, vilka är barn, sa Ramiz Alakbarov, humanitär samordnare för WFP i Afghanistan och fortsatte:

– Det är extremt viktigt att vi stödjer mat-, hälso- och säkerhetstjänster till de som har ett extremt behov av dessa så att vi förhindrar att den humanitära katastrofen i Afghanistan förvärras.

– WFP:s flygservice UNHAS har sedan den 29:e augusti anslutit Islamabad i Pakistan till de afghanska städerna Mazar-i-Sharif, Kandahar och Herat, sa WFP:s talesperson Tomson Phiri och tillade:

– De tre leveranserna via fraktflyg har möjliggjort för humanitär räddningspersonal och välbehövligt akut bistånd att nå desperata afghaner på multipla platser över hela landet. Över 400 000 afghaner fick assistans i augusti. Men mycket mer behövs. WFP behöver nå nio miljoner människor per månad i november om det ska kunna uppnå sitt mål på 14 miljoner i slutet av 2021.

Och 30 miljoner dollar behövs utöver de 200 miljoner dollarna för att fylla på ”the food pipeline” och till transporttillbehör innan vintern slår till. WFP har hjälpt över 6.4 miljoner människor under 2021, inklusive 470 000 internfördrivna människor. Bland dessa återfinner vi 170 000 gravida och bröstammande kvinnor och 750 000 unga barn som behöver behandling för undernäring eller som riskerar att bli undernärda. Mellan den 15 augusti och den 7 september gav WFP mat- och näringsassistans till närapå 600 000 personer, inklusive 13 500 barn i skolmåltiderprogrammet, och 105 000 mödrar och unga barn.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.