Debatt: Grön omstart börjar hos dig själv


Bild på drömlikt grönt landskap i Norden.
Naturen och djurens rättigheter måste skyddas. Foto: David Isaksson.

Ojämlikhet, dominans och exploatering av människor, djur och natur behöver upphöra om vi menar allvar med planerna på ställa om samhället efter de globala målen och agenda 2030. Det skriver Anders Strand, grundare av Grön Omstart i denna debattartikel i samband med jordens dag (Earth Day).

Det hållbara samhällskontraktet är enligt min uppfattning ett komplext system av relationer formade av fysiska och digitala nätverk för social, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling som prioriterar naturens och djurens rättigheter, såväl som de mänskliga rättigheterna. Om till exempel vatten är en mänsklig rättighet så borde djuren och naturen också ha tillgång till rent och friskt vatten, eftersom det då ställer krav på att skapa förutsättningar för en kultur som också är hållbar för nyttjandet av de planetära resurserna.

Det krävs därför att vi utvecklar en strategi utifrån de lokala, regionala och nationella förutsättningarna med att ställa om samhällsekonomin så att naturen och djuren inte bara bevaras, utan återgår till en tid före människans exploatering. En hållbar utveckling kan enbart tillämpas om naturens och djurens rättigheter inkluderas i de globala målen och agenda 2030. Ett samhälle kan aldrig bli hållbart om inte jordens djur och naturliv också kan njutna av den underbara planet som vi kallar för jorden. 

Det hållbara samhällskontraktet handlar om att göra en inre resa och förstå att vi lever i symbios med andra människor, djuren och naturen. Därför måste vi omforma det ekonomiska systemet. På det här sättet kan vi följaktligen organisera oss socialt och kulturellt i våra respektive samhällen och göra en grön omstart med den biologiska mångfalden. Det handlar om att möta samtidens samhällsutmaningar med en öppen dialog om vilka samhällsvisioner du vill se bli förverkligade – så kan andra göra desamma –och därmed ge politiken och dess politiker verktygen till att förverkliga det hållbara samhällskontraktet, vilket då omfattar djuren, naturen och människan i symbios på en planet med begränsade resurser.

Ojämlikhet, dominans och exploatering av människor, djur och natur behöver upphöra om vi menar allvar med att ställa om samhället efter de globala målen och agenda 2030, vilket har en enorm betydelse för hur vi konsumerar hållbart.

Vi måste öka vår medvetenhet om hur vi gör för att konsumera så att den biologiska mångfalden inte tar skada på  grund av just mina konsumtionsval. Därför måste vi sätta  fokus på att ställa om samhället så vi investerar i människans potential att utvecklas till att bli en bättre version av sig själva för att med hjälp av detta göra en grön omstart.

Den gröna omstarten sker varje dag med oss själva genom att vi lyfter varandra på ett sätt som bidrar till en förändring av synen på de sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekterna av en hållbar utveckling. Idag är det jordens dag och nu måste vi börja vidareutveckla det hållbara samhällskontraktet. 

Anders Strand
Grundare av Grön Omstart 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.