Burma: Onda andar och tafatta män i Helena Thorfinns nya bok


Helena Thorfinn i Myanmar. Foto: privat.

Helena Thorfinns nya roman I munkens skugga som du kan läsa ett utdrag ur här utspelar sig i Burma/Myanmar under den skälvande tiden före kuppen. Den dyker ned i andeväsende, munkliv, tech-hybris och strävsamt (naivt?) biståndsarbete i en värld där människor inte alltid är som man tror. Vad vill hon säga med boken? Vi ställde sju frågor.

Din bok är ju lite som ett litterärt preludium till kuppen, eller kanske som ett facit. Men hade du egentligen en annan bok halvskriven som du fick slänga när kuppen skedde?

– När kuppen skedde i februari i år hade jag bara en sista genomläsning kvar, så det kastades inget manus! Däremot blev Facebooks problematiska roll i landet och fördrivningen av rohingyerna något som efterhand förändrade narrativet. Jag kunde inte sitta och skriva om Myanmar utan att gestalta detta, och nu känns det helt rätt. Den tid då jag bodde i landet är ett unikt fönster i tiden, och jag är glad att jag skildrade det så nära sanningen.

Vi har tidigare i Global Bar Magazine och i Global Podd diskuterat namnet på landet, Burma eller Myanmar. I boken för några av personerna också en diskussion kring detta. Vad föredrar du själv?

– Jag tycker det är en icke-fråga, och låter det vara lite hipp som happ i boken, liksom det är bland oss som bott i – och förhåller oss – till landet. I Myanmar säger man nästan alltid Myanmar, men utanför blir det ofta Burma. Burma var britternas namn på landet, men Myanmar var militärens. Myanmar är det burmesiska ordet för Bama, som alluderar på bamarernas land, alltså majoritetsgruppen. Det finns många lager här. Själv tycker jag Burma ligger bättre i munnen, liksom burmeser. Myanmarier låter ju konstigt.

Du har själv valt det utdrag vi publicerar här. Varför valde du just detta?
– Det visar lite rushen och förhoppningarna, och den där blandningen av folk som fanns i Myanmar under den tiden. Det är huvudkaraktären Katjas första kväll i landet och hon lyssnar och plockar upp allt.

Apropå Katja. Det finns ofta kvinnor som ”spårar lite” i dina böcker. Männen verkar dock lite mer ”samlade”, eller kanske tafatta. Är det något du tänkt på själv?
– Hahaha! Så kanske det är? Framför allt har jag en förkärlek till tafatta män, de är roliga att skriva fram. Och om kvinnorna spårar så är det väl för att alla gör det förr eller senare, och det är ingen katastrof med det. Upp igen, bara! Men fler män som spårar, helt klart! Men tafatta kvinnor? Finns sådana?

Den där Naten Amay Gyan verkar vara en ruggig typ. Vad är en nat egentligen och viken roll spelar de i Burma/Myanmar idag?
– Nater är urgamla andeväsen som tillbetts i Burma i tretusen år och fortfarande fruktas och spelar en stor roll i folks vardag. Man bygger altare i gamla träd och hemma på folks bakgårdar, de har speciella personligheter och karaktär. Amay Gyan är en natgudinna som är känd för sitt fula språk och ilska mot män … Jag tyckte att hon kunde passa som karaktär i min berättelse. Dessutom såg jag plötsligt en parallell till Facebooks algoritmer som spelar stor roll i romanen, de kanske är vår tids andeväsen. Ser allt, hör allt och styr oss …

Det du skriver är förstås en roman. Men vad tror du själv händer i det riktiga Burma/Myamar. Kommer de demokratiska krafterna till slut att vinna?
– Jag önskar att jag kunde svara ja på den frågan. Men det ser oerhört mörkt ut. Analyserna dagarna före militärkuppen i februari var att militären hade alldeles för mycket att förlora på en kupp. Ekonomin gick bra, Aung San Suu Kyi hade fallit från sin internationella piedestal, militären satt på ett starkt veto och höll de tre tyngsta ministerierna. De ’ägde’ fortfarande landet och hade sluppit från sanktioner och pariastat stämpel.  Varför en kupp? Men där ser man.

Horoskop spelar en viktig roll både i landet och i din bok. Hur är det med ditt eget horoskop, ställde du det när du bodde där och vad fick du veta?
– Jag var hos flera astrologer, det måste man om man bor i Myanmar. Dels för att det var kul, men också som research för boken. De har ett helt eget astrologiskt system som tillsammans med numerologi och veckodagar i kombination med handens linjer ska ge information om framtiden. Jag är till exempel ´Sunday born´ vilket innebär att jag är modig och en inspiration för andra. Det låter väl bra? Däremot får jag absolut inte gifta mig med någon som är född på en onsdag …

– Jag gick en gång till den gamle generalen Thein Seins astrolog, Zaw Bo, och det var en riktigt exotisk upplevelse, det kändes som att man var i kontakt med medeltiden …

David Isaksson 

Läs ett utdrag ur boken

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.