Mali: Samarbetet med staten återupptas


Den fantastiska moskén i ökenstaden Djenne i Mali. Foto: Shutterstock.

I maj beslutade regeringen att frysa allt biståndssamarbete med staten efter den militärkupp som genomförts. Nu återupptas samarbetet, skriver Sida.

Global Bar Magazine och Global Podd har i flera artiklar och avsnitt följt utvecklingen i Mali, ett land som inte bara är en relativt stor svensk biståndsmottagare utan också ett land där svensk militär är närvarande.

Efter militärkuppen i Mali i slutet av maj lades allt samarbete med statliga aktörer i Mali på is, även om stödet till civilsamhällesorganisationer och multilaterala organisationer fortsatte som tidigare. Nu har Sida beslutat att återuppta samarbetet. På sin hemsida skriver myndigheten:

”Den nya övergångsregeringen har nu genomfört vissa av de rekommendationer som Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap, ECOWAS, framfört. Detta innefattar bland annat tillsättandet av en civil premiärminister. Man har också gjort tydliga åtaganden att genomföra val enligt en överenskommen tidsplan, samt att genomföra fredsavtalet från Alger.

ECOWAS har i sina kommunikéer uppmanat det internationella samfundet att fortsätta stödja övergången. Detta är också den linje som majoriteten av EU:s medlemsstater, liksom EU-delegationen, förespråkar.

Sida har, i samråd med den svenska ambassaden i Mali, nu bedömt att det är möjligt att återuppta det frysta stödet inom de fyra pågående projekten med statsförvaltningen. Projekten är inom områdena miljö, klimat, biologisk mångfald och statistik, där kontakterna och samarbetet sedan länge är väl etablerat.”

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.