Global Podd 75. Vad händer med jobben efter pandemin?


Arbetare i den indiska staden Bangalore. Foto: Shubham Verma/Unsplash.

Regionalisering, hårdare konkurrens och ökad protektionism – men också ett starkare fokus på hållbarhet. Är det så världen kommer att se ut efter pandemin? Och vad händer med jobben?
I Global Podd 75 spanar vi mot framtiden tillsammmans med Lena Sellgren på Business Sweden och Aleksandar Zuza på IF Metall.

Många spådde att pandemin skulle leda till ett totalt kaos i världsekonomin, men så tycks inte ha skett. Även om pandemin lett till ökad fattigdom i många delar av världen så har återhämtningen gått snabbare än vad många förväntat sig. Och för svensk industri går det fantastiskt bra – inte minst tack vare den fortsatta digitaliseringen och satsningar på ny, miljövänlig teknik. Samtidigt ökar klyftorna också i skatteparadiset Sverige. Det var länge sedan som det lönade sig att arbeta.

Den globala trenden mot ökad regionalisering fortsätter och mycket talar för att protektionismen kommer att växa sig än starkare de närmaste åren i takt med att konflikten mellan USA och Kina växer.

Vad innebär den ökade polariseringen för världsekonomin? Vilken roll spelar EU? Vem får behålla arbetet – och var finns de framtida jobben?

Medverkande:

  • Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
  • Aleksandar Zuza, utredare på IF Metall.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.