Europakrafter vann valet i Moldavien


Protester i april 2021 i Moldavien för ett nyval. Foto: Shutterstock.

Under många år har Moldavien stått och vägt mellan Ryssland och EU. Den 11:e juli vann den EU-vänliga presidenten Maia Sandaus parti en övertygande seger. Nu hoppas många unga i Moldavien på att EU går från ord till handling.

Den pro-europeiska presidenten Maia Sandau, som leder det liberala Handling och Solidaritetpartiet (PAS) och som valdes till president i december förra året har kämpat mot ett parlament som dominerats av proryska krafter. Efter att ha fått se många av sina reforminitiativ blockerade valde Sandau att i slutet av april upplösa parlamentet och kalla till nyval. I parlamentsvalet den elfte juli vann PAS 52,8 procent av rösterna, Socialist- och kommunistpartiet 27,2 procent och ytterligare ett parti fem procent.

President Maia Sandu har gjort det till en prioritet att bekämpa korruption och i ett uttalande efter valet sa hon att:
– Jag hoppas att vi idag satt slut på en svår period för Moldavien och att valresultat innebär ett slut för tjuvarnas makt över Moldavien. Nu behöver människor se fördelarna med ett icke-korrupt parlament och en regering som verkligen bryr sig om deras problem.

Sverige har under många år gett bistånd till Moldavien och 2020 uppgick det svenska biståndet till 127,5 miljoner kronor. Miljö, mänskliga rättigheter och EU-integrering är i fokus för biståndet.

– Jag tycker att det är väldigt positivt att president Sandus satsning på antikorruption och demokratiska reformer har fått ett starkt stöd av befolkningen, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

Parlamentet har 101 säten och för enskilda partier är tröskeln för att komma in fem procent. Moldavien präglas av omfattande fattigdom och en stor migration. Landets inrikes- och utrikespolitik är starkt färgade av den geografiska närheten till Ryssland, Ukraina och Rumänien. Nu hoppas många unga att landet ska ändra riktning:

– Jag är faktiskt förvånad över att stödet blev så stort för PAS. Nu är förväntningarna från de unga väldigt höga och vi får verkligen hoppas att de nyvalda – och EU – lever upp till allt som människor hoppas på, säger Aliana Girnet, redaktör på medieföretaget Diez med flera program som riktar sig just till landets unga.

Valövervakare från organisationen OSSE bedömer att valet genomfördes på ett korrekt och rättvist sätt,  trots några mindre felaktigheter kring bland annat kampanjfinansiering.

Tomas Nordberg

Lyssna också på Global Podd om Moldavien (och Västpapua)

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.