Burma: Halva befolkningen riskerar att smittas


Protester mot juntan i februari 2021. Foto: Shutterstock.

Pandemin växer explosionsartat i Burma där bara fyrtio procent av sjukvården fungerar sedan kuppen och många läkare gömmer sig för regimen. Nu riskerar hälften av befolkningen att smitttas.

Sedan militärkuppen i Burma den första februari i år har situationen i landet drastiskt förvärrats med ett omfattande våld där närmare tusen personer hittills dödats och över 100 000 personer fördrivits från sina hem i samband med stridigheter mellan juntan och nya rebellförband. Samtidigt fortsätter protesterna. Och våldet.

Som ett svar på kuppen har EU och USA infört riktade sanktioner mot bland annat personer i den militära ledningen. Flera företag har efter protester och omfattande uppmärksamhet också dragit sig ur samarbetet med militärens omfattande näringslivsnätverk. I en förnyad granskning av nätverket Justice for Myanmar har samtidigt nya kopplingar mellan militären och internationella banker avslöjats. Det handlar bland annat om den amerikanska jättebanken JP Morgan Chase.

Militär fängslar läkare
Undantagstillstånd och ett nattligt utegångsförbud råder i landet sedan militärkuppen. De stora bristerna i den redan före kuppen bristfälliga sjukvården har den senast tiden också blivit allt värre. Enligt FN:s uppskattningar har militären genomfört 260 attacker mot sjukvårdsperson och hälsocenter, samtidigt som 67 läkare hålls fängslade. Många är också rädda för att besöka sjukhus, vilket gör att de avlider hemma. Det finns medieuppgifter om hur militär utger sig för att vara covid-patienter och sedan arresterar de läkare som kommer för att ge hjälp.

Dagligen rapporteras om rekordökningar i antalet fall med upp mot 340 dödade per dag, samtidigt som över 90 procent av städerna har drabbats av pandemin och bara drygt tre procent vaccinerats. Nu ber den burmesiska befolkningen omvärlden om hjälp med syrgas.

Varning från säkerhetsrådet
Storbritannien begärde på torsdagen den 29:e juli att FN:s säkerhetsråd skulle anta en resolution för att få till stånd ett vapenstillestånd i Burma så att vaccin kan föras ut i provinserna, samtidigt som man varnade FN för att hälften av Burmas befolkning kan riskera att bli smittad inom de närmaste veckorna, om ingenting görs.

– Kuppen har lett till en närmast total kollaps av landets hälsosystem, samtidigt som sjukvårdsarbetare attackeras och arresteras, sa den brittiske FN-ambassadören Barbara Woodward under ett informellt möte med säkerhetsrådet.

U Nyan Win, en av Daw Aung San Suu Kyi´s advokater, dog nyligen av Covid efter att ha ådragit sig sjukdomen i ett av juntans fängelser.

De ekonomiska konsekvenserna av kuppen och pandemin är också omfattande. Burmas BNP beräknas minska med tio procent i år och hälften av landets befolkning kommer inom ett par månader att kunna klassificeras som fattiga.

Armén hamstrar syrgas
Samtidigt som befolkningen lider svårt hamstrar armén syrgas. Militären har beordrat att privata hälsokliniker inte förses med syrgas och hindrat oberoende organisationer från att skänka detsamma.

Tomas Nordberg

Här hittar du hela vår hela rapportering om Myanmar/Burma

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.