Myanmar: Modiga människor fortsätter protestera


Militär i Burma. Foto: Shutterstock

Det är otroligt modigt av människor att våga fortsätta protestera. Jag kan bara imponeras av att de vågar ge sig ut på gatorna. Det säger Michael Hauer som arbetar för Palmecentret i Burma i avsnitt 53 av Global Podd.

Det har gått en dryg månad sedan kuppen i Myanmar och vi ser fruktansvärda bilder från det som händer. Samtidigt verkar människor långtifrån vara beredda att ge upp. Under söndagen fortsatte protesterna, rapporterar medier. Samtidigt har över 600 poliser och militärer hoppat av sina jobb, enligt medieuppgifter.

Michael Hauer har själv befunnit sig i landet hela tiden sedan kuppen och han imponeras av det stora mod som demonstranterna visar:

– Vi har i en månads tid sett hur det dag för dag blir fler och fler som ansluter sig till proteströrelsen samtidigt som spänningen i samhället ökar. I tisdags kulminerade det med rena krigsscener och det talas om upp till 38 döda på en enda dag – det är fruktansvärt!

Hur ska man då förstå att militär och polis kan skjuta på det sätt som de gör, rakt in i folkmassor med människor som mycket väl kan vara deras grannar?
– Ja, det är svårt att förstå. Det ser ut som en strategi för polisens sida att göra dessa våldsamma nedslag och övergrepp. För många inom polisen handlar det nog om att försvara sina egna privilegier. Det är ju de facto också så att polisen stått under militärens ledarskap under hela den här tiden.

Och vad tror du är orsaken till att människor faktiskt vågar göra motstånd?       
– Det handlar framför allt om två saker. En viktig förklaring är att den yngre generation som gått i täten för protesterna absolut inte kan tänka sig att förlora den frihet de uppnått. De är uppvuxna med sociala medier, de har läst Harry Potter och använder trefingersymbolen från Hungerspelen. Den andra gruppen demonstranter är lite äldre och har själva små barn. De minns det tidigare militärstyret och vill absolut inte att det ska upprepas.

Som Global Bar Magazine tidigare rapporterat så har polisen köpt in avlyssningsutrustning från bland annat företaget MSAB i Sverige, samtidigt som EU fram tills nyligen bedrivit ett biståndsprojekt där man utbildat just denna polis. Övervakning och kontroll av internet är en realitet i Myanmar/Burma där det enligt militärens nyinförda lagar är förbjudet att publicera kritisk information på olika sociala kanaler. Militären kontrollerar också ett av de stora telebolagen och har i flera omgångar stängt ner internettrafiken. Militären har också anlitat den kanadensisk-israeliska PR-firman Dickens & Madson Canada som ska föra ut kuppmakarnas ”budskap”.

– Första veckan som militären tog över var det otroliga störningar både på telefon och internet. Efter första veckan har det utvecklats en modell där trafiken stängs av på natten men är öppet på dagarna, det sistnämnda är nog ett krav från den privata sektorn. Sen har militären försökt bygga upp en egen brandvägg och stänga av sociala medier och VPN-program, men där har man inte lyckats än, fortsätter Michael Hauer.

Och trots det omfattande våldet tror Michael Hauer inte att protesterna kommer att upphöra:

– Däremot så tror jag att protesterna kommer att ta sig nya former. Vi ser hur de hela tiden förändras, protesterna är välorganiserade men samtidigt decentraliserade. Det finns inga tydliga ledare eller talespersoner. Man ser också att folk nu protesterar mer i sina egna kvarter och sina egna grannskapsområden, platser där man känner flyktvägarna och snabbt kan gömma sig hos grannar.

David Isaksson

Lyssna på avsnittet av Global Podd här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.