Belarus: Hårda tillslag mot civilsamhället


Kravallpolis i Belarus, augusti 2020. Foto: Shutterstock.

Under onsdagen genomförde regimen i Belarus ett antal tillslag mot oberoende organisationer i landet, däribland den kända rättighetsorganisationen Vjasna.
– Angreppen är inte oväntade, säger Martin Uggla som är ordförande för Östgruppen.

Enligt vad som hittills framkommit handlar det om ett 20-tal organisationer som fått sina kontor och/eller medarbetare gripna efter husrannsakan. Förutom Vjasna handlar det bland annat om det oberoende Journalistförbundet BAJ. Totalt har minst ett tiotal personer gripits, däribland Valiantsin Stefanovich från Vjasna.

Följande är de organisationer som angripits:

 1. Вясна. Правы чалавека ў Беларусі / Viasna. Human rights in Belarus
 2. Белорусский Хельсинкский Комитет. Права человека в Беларуси
 3.  Рух ”За Свабоду”
 4.  Lawtrend
 5. Human Constanta
 6. ИМЕНА
 7. БАЖ – Беларуская асацыяцыя журналістаў
 8. Таварыства беларускай школы
 9. Цэнтр «Супольнасьць»
 10.  BEROC
 11. Партыя БНФ
 12. Тэрыторыя Правоў
 13. Згуртаванне беларусаў свету Бацькаўшчына
 14. Center Gender Perspective
 15. Саюз беларускіх пісьменнікаў
 16.  Офис европейской экспертизы и коммуникаций
 17.  Центр Мизеса
 18. Трэці сектар / NGO “Centre “The Third sector”

I ett uttalande fördömer Vjasna som sker och kräver att Valiantsin Stefanovich, Uladzimir Labkovich, Andrei Paluda, Siarhei Sys, Alena Laptsenak, Aleh Matskevich, Ihar Kazmerchak och andra rättighetsförsvarare omedelbart friges.

Händelser fördöms också av utrikesministern Ann Linde.

Martin Uggla: Angreppen inte oväntade

Martin Uggla, Östgruppen

– Angreppen och gripanden har pågått under hela onsdagen. Men började med att attackera mänskliga rättighetsorganisationer men sedan har det steg för steg vuxit, säger Martin Uggla som är ordförande för Östgruppen.

Vjasna är den kanske mest kända och viktigaste organisationer i arbetet för mänskliga rättigheter i Belarus och sedan länge en måltavla för regimen. Organisationen, som bildades för närmare 25 år sedan, har genom året gett stöd och juridisk hjälp till människor som fängslats och angripits och svarat för att sammanställa statistik om våld, tortyr och övergrepp som delats med bland annat diplomater och journalister.

– Det som nu skett är inte oväntat. Redan i april signalerade Belarus’ utrikesminister att man skulle ”rensa ut det civilsamhälle ni är så måna om att stötta”. Nu slår de till på allvar. Det är en målmedveten attack som varit på gång  under flera veckor, fortsätter Martin Uggla.

Det som  nu sker är också en del i regimens process med att stänga ned det internationella biståndet som framför allt går till civilsamhället och som innebär att Sverige när detta skrivs har mindre en månad på sig för att avsluta biståndet till Belarus.

– Det här är ett skrämskott från regimen och ett sätt att få människor att inte agera och för att slå tvivel hos EU om det verkligen är rätt att försätta med sitt stöd. Inte minst därför är det så viktigt att EU och resten av världen inte ger vika, konstaterar Martin Uggla som trots det allt annat än positiva läget just nu ändå är optimist på lång sikt:

– Det är klart att detta kommer att försvaga organisationerna på kort sikt, men i grunden är jag hoppfull.  Missnöjet i landet finns kvar och det kommer regimen inte åt. Och så länge det finns människor som fortsätter att engagera sig så kommer protesterna inte att upphöra. Det belarusiska civilsamhället är fantastiskt på att hitta kreativa vägar för att jobba i en mycket repressiva miljö. Samtidigt målar Lukasjenka allt mer in sig i ett hörn, snart har han bara den repressiva apparaten att luta sig mot.

David Isaksson

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.