Vill du förstå Israel-Palestinakonflikten? Läs en bok!


Muren, ständigt avbildad. Foto: LevarTravel/Unsplash.

Det kommer en strid ström böcker om Israel-Palestinakonflikten. Här tipsar Agneta Carleson om några läsvärda böcker, varav två kommit ut i år – och den första redan 1901!

Få situationer har lett till en så många böcker som Israel-Palestinakonflikten. Genom åren har hundratals eller kanske till och med tusentals skribenter – ofta journalister, forskare, politiker, jurister, militärer eller människorättsaktivister –  hamrat på skrivmaskinen eller datorn, och försökt förklara hur denna denna konflikt har uppstått och vad som bör göras för att lösa den. Några få har valt att berättat om sköna platser på Gazaremsan eller andra otippade ställen, eller skildrat människor och händelser bortom krigen och konflikterna. 

Här har vi begränsat oss till ett litet urval, nämligen böcker av svenska skribenter som publicerats under 2000-talet (med ett viktigt undantag). Vill du läsa ännu mer? Googla på t ex Books about Israel and Palestine, och listan du får upp blir mycket, mycket lång.

Johan Berggren: Den perfekta konflikten 
Historiska media 2021

Johan Berggren har en gedigen erfarenhet av Mellanöstern och särskilt Israel-Palestinakonflikten. Han var åren 2013-2017 år stabschef för den så kallade Kvartetten i Jerusalem som leddes av den tidigare engelske premiärministern Tony Blair. Uppdraget var att utarbeta en lösning på den konflikten mellan de två länderna.
Den nyutkomna boken är en blandning av personliga betraktelser, historiska fakta, intervjuer med israeler och palestinier och initierade analyser. Fram träder två parter som misstror varandra totalt, tolkar historien helt olika och som båda ser sig som offer. Författaren beskriver USA:s och arabvärldens roll för att nå en lösning på konflikten och vad Sverige har bidragit med – och kan bidra med i framtiden. 

Författaren är ekonom och statsvetare och har tidigare bland annat arbetat som politiskt sakkunnig och talskrivare i regeringskansliet då Fredrik Reinfeldt var statsminister. 

Tomas Andersson & Stefano Foconi: I skuggan av muren – Israel/Palestina
Carlssons Förlag 2021

Konflikten mellan Israel och Palestina hanteras ofta som en geopolitisk angelägenhet av stora mått. Men hur tänker människorna själva i de två små grannländerna? Vilka fördomar, rädslor, förhoppningar och drömmar har man på ömse sidor om den höga grå betongmuren som effektivt skiljer israeler och palestinier åt? Och tror man att den finns en lösning som en gång för alla gör slut på krig och konflikter?
De två författarna har rest i regionen i många år och samlat intryck och röster från människor som lever, bor och verkar i denna utsatta miljö – palestinska olivodlare, israeliska bosättare, storstadsbor och människor som tillbringat hela sina liv i flyktingläger. Intervjuerna och reportagen kompletteras med politiska analyser och historiska fakta.  
Det är en bok som ger många bilder av livet på ömse sidor av muren och en förståelse för hur de olika världsbilder som israeler och palestinier uttrycker har uppstått. Men hur en möjlig lösning ser ut, den knäckfråga som har internationell politisk sprängkraft, den frågan kvarstår.

Tomas Andersson och Stefano Foconi är båda författare och har rest och arbetat tillsammans i Mellanöstern de senaste 20 åren. År 2016 kom boken Levanten: Mellanöstern utan gränser, som de också författat tillsammans. 

Ingmar Karlsson: Roten till det onda
Historiska Media 2016

”År 1916 satte sig britter och fransmän i hemliga förhandlingar. Ett streck drogs på kartan över det osmanska rikets arabiska delar; områdena i norr blev franska intresseområden och de i söder brittiska. Efter kriget skapades sedan nya stater utan den minsta hänsyn till historia, kultur, religion eller geografi.” ….”Följande år drog britterna nya streck på kartan och skapade Palestina, och därmed fler problem.” Två citat ur denna välskrivna, initierade och superintressanta bok där den tidigare diplomaten Ingmar Karlsson blottlägger hur 100 år av europeisk historielöshet och arrogans lett fram till dagens plågsamma och långvariga konflikt i Mellanöstern. Författaren är en av Sveriges främsta auktoriteter när det gäller Mellanöstern. 

Mats Svensson: Apartheid is a Crime
2012, ny upplaga 2020

Mats Svensson är diplomat, författare och fotograf och har arbetat med bistånd i många av världens länder, bland annat på det svenska generalkonsulatet i Östra Jerusalem som i prakten är den svenska ambassaden för Palestina. Boken Apartheid is a Crime publicerades först i Sydafrika och är en stark uppgörelse med Israels ockupation av de palestinska områdena och behandlingen av de flera miljoner palestinier som bor där.  Författaren menar att situationen i de palestinska områdena kan jämföras med det sydafrikanska apartheidsystemet. 

De svart-vita bilderna i boken har tagits av författaren och skildrar på ett gripande sätt svårigheter som palestinier möter i sin vardag. Bilderna har också visats på utställningar i Israel, Palestina, Zambia och Sverige.

Mia Gröndahl: Gaza grafitti: budskap om kärlek och politik (2009)
Roos &Tegner 2009

Journalisten och fotografen Mia Gröndahl bodde i många år i Kairo – häftigt nog på en husbåt på Nilen – och rapporterade för olika medier från regionen, bland annat från Palestina.  Gaza Grafitti handlar om väggmålningar från hus i Gaza som Mia Gröndahl fotograferat under flera år. Här finns politiska budskap, kärlekshälsningar, budskap om fred och frihet, målningar av människor som dött i något av de många bombanfallen mot den trångbodda Gazaremsan. Allt konstfärdigt målat, Hamas gillar inte klotter, utan ordnar grafittiskolor för stadens unga så att de ska lära sig att måla snyggt och fint. Man får också möta unga grafittikonstnärer som berättar om sina målningar och vad de vill ha sagt. En fin och läsvärd bok som visar en ovanlig och poetisk sida av livet i Gaza. 

Lotta Schullerqvist: Marnas hemlighet: berättelser från Gaza 
Atlas 2009

Många utlänningar som besöker Gaza väljer att bo på Marna House, ett vackert och mytomspunnet litet hotell som bär på en mycket speciell hemlighet. Lotta Schullerqvist är en av dem som under sina många besök i Gaza alltid väljer att bo där. Hon berättar om samtal i hotellets lummiga trädgårdscafé, där journalister, politiker, rappare och affärsmän möts över en kaffe och vattenpipa, och om vardagslivet i Gaza som trots alla krig också innehåller glädje, hopp och mod.

Och hemligheten? Det handlar riktigt gamla ting som göms i hotellets källare…  

Donald Boström: Inshallah: konflikten mellan Israel och Palestina
Ordfront förlag 2003

Trots att det snart 20 år sedan Inshallah publicerades är boken fortfarande aktuell – huvuddragen i konflikten mellan Israel och Palestina har ju inte förändrats.  Boken innehåller fotografen och författaren Donald Boströms skakande bilder från sjutton års resor i området.

Inshallad innehåller också texter av flera av vid den tid den gavs ut flera av våra främsta Mellanösternkännare, däribland  Cordelia Edvardson, Per Gahrton, Jan Guillou, Göran Rosenberg, Nathan Shachar, Cecilia Uddén och Donald Boström själv. Boken är alltjämt en klassiker i genren och den har kommit ut i flera upplagor, både som pocket och som stor fotobok.

Selma Lagerlöf: Jerusalem
Albert Bonnier 1901, m fl upplagor

Självklart måste denna klassiker från 1901 som bygger på en verklig händelse finnas med på listan. Selma Lagerlöf skildrar med skärpa och ömhet hur en väckelsevåg drar över Dalarna under slutet av 1800-talet. Predikanten Hellgum förmår 37 personer från byn Nås i Dalarna att sälja sina gårdar och ta sig till Jerusalem för att tjäna Gud. De möter ett Jerusalem som är mycket annorlunda mot Nås – och mot vad de hade tänkt sig … 

De Nåsbor som överlevde den långa och strapatsrika färden fick bo första tiden på American Colony i det som idag är Östra Jerusalem, en enkel inrättning som drevs av en amerikansk religiös organisation. American Colony finns kvar och är i dag ett femstjärnigt hotell och ett välkänt vattenhål för turister och boende – något som säger en hel del om hur historien lever vidare i dagens Jerusalem.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.