Kampanj vill stoppa Diamond Platnumz – Tanzanias största artist


Diamond Platnumz. Bild från hans senaste video.

Diamond Platnumz – Tanzanias och en av Afrikas största artister – har aktivt stöttat den döde diktatorn John Magufuli i Tanzania och misstänks ha kopplingar med personer som står på USA:s svarta lista för brott mot de mänskliga rättigheterna. Nu vill många att han ska diskvalificeras i tävlingen BET Awards.

Diamond Platnumz är den kanske största afrikanska artisten idag men okänd för många i Europa. Hans musik har spelats 1,4 miljarder gånger på YouTube och 12,4 miljoner personer följer honom på Instagram. Och den 27 juni kan han utses till den bästa internationella artisten i världen vid BET Awards som hålls i Los Angeles. BET (Black Entertainment Television) Awards utser de bästa afro-amerikanska artisterna men har också en internationell kategori och det är där Diamond Platnumz är nominerad. Men hans politiska synder kan komma att sätta stopp för detta.

Sedan ett par veckor tillbaka pågår en kampanj, initierad i Tanzania, som vill att arrangörerna ska ta bort nomineringen av Diamond Platnumz på grund av att han aktivt stött den avlidne presidenten John Magufuli. 

”Diamond Platnumz är en världsberömd musikartist från Tanzania som använde sin popularitet och sin talang för att vitmåla och tvätta ryktet av den döda diktatorn John Magufulis och hans regims brutala förtryck.” 

Kampanjsajten anger också att Platinum har en affärsöverenskommelse med Paul Makonda som anklagas för att ha begått grova brott mot de mänskliga rättigheterna och för att ha förföljt hbtq-personer. Makonda har stämplats av det amerikanska utrikesdepartementet som en person och hans familjemedlemmar får inte besöka USA på grund av att han i sin officiella position medvetet kränkt mänskliga rättigheter.  

Förutom att Diamond Platnumz sjungit och dansat för John Magufuli och är en aktiv medlem i regeringspartiet CCM, producerade han en sång med texten ”låt mig fortsätta vara tyst”. Sången släpptes strax efter det att en annan artist Roma Mkatoliki tvingats bort och misshandlats av personer kopplade till tanzaniska säkerhetstjänster.

Om Diamond Platinumz diskvalificeras återstår följande artister i kategorin främsta internationella artisten i 2021 års Black Enterntainment Television Award i Los Angeles: 

Aya Nakamura (France)
Burna Boy (Nigeria)
Emicida (Brazil)
Headie One (Uk)
Wizkid (Nigeria)

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.