Gambia: President Jammeh skyldig till 214 mord


Kvarlevor från en av många massgravar där mördade offer för Yahya Jammehs regim begravts. Foto: TRRC

Enligt huvudåklagaren Essa Faal i TRRC, den gambiska sanningskommission som arbetat med att samla in vittnesmål i över två år, har förhören visat att den förre presidenten Yahya Jammeh personligen beordrade eller godkände minst 214 mord. Officiell rapport kommer tidigast i juli.

Gambia har äntligen lyckats ta sig igenom 871 dagar av plågsamma offentliga förhör där nästan fyrahundra vittnen har berättat om den blodiga diktaturen under president Yahya Jammeh som styrde landet i 22 år, från 1994 till januari 2017. 

Den 28 maj lämnades de sista vittnesmålen till landets sanningskommission TRRC (Truth, Reconciliation and Reparations Commission), något senare än planerat på grund av coronapandemin. Kommissionens chefsåklagare, Essa Faal sa i samband med den sista hearingen att baserat på vittnesuppgifterna och annan bevisning kan det anses klarlagt att Yahya Jammeh direkt beordrat, eller gett sitt godkännande till minst 214 mord.

Under de drygt två år som gått har kommissionen hållit ett stort antal offentliga hearings där både vittnen och gärningspersoner berättat om sina upplevelser inför åhörare. Allt har sänts direkt över YouTube och alla videor, från våren 2019 och framåt, finns samlade på kommissionens hemsida samt hos QTV Gambia.

Samtidigt som resten av världen, inte minst svenska charterturister, genom vittnesförhören med bestörtning började inse omfattningen av de många ofattbara grymheter som begåtts under Yahya Jammehs styre, aktualiserades också kraven på både straff och skadestånd, främst av närstående till de som drabbats – anhöriga som i flera fall kämpat länge för att få veta sanningen. Det har bland annat gällt högprofilerade fall som morden på den kände oppositionspolitikern Solo Sandeng och journalisten Deyda Hydara, organisationen Reportrar utan gränsers representant i Gambia, som på väg hem från jobbet i sin bil sköts ihjäl på direkt order av Yahya Jammeh. Det har också gällt tidningen Daily Observers redaktör Chief Ebrima Manneh som greps, försvann och som förhören har visat, dog i fängelse under oklara omständigheter. Men det har också handlat om offer för sexuellt våld, häxjakt, olaga frihetsberövanden, utomrättsliga avrättningar, mord, brott mot griftefriden, skarpa skott mot demonstranter och annat som drabbat alla som på ett eller annat sätt råkat bli föremål för Jammehs ogillande eller misstankar. I flera fall har hela familjer förlorat sina huvudförsörjare, en förlust som är svår att värdera både mänskligt och ekonomiskt.

Paradisstrand med dålig eftersmak: inte långt härifrån pågick mord och övergrepp. Foto: Shutterstock.

Sanningskommissionen i Gambia har hela tiden arbetat utifrån samma principer som tidigare kommissioner, exempelvis den i Rwanda, där försoning har varit en viktig del av processen och löften om straffrihet har gjort det möjligt att få bekännelser från personer som själva begått, eller varit inblandade i brotten. Så har också skett i Gambia. Skadestånd till anhöriga ska staten betala, även om vissa av de skyldiga kanske ställs inför rätta. FN:s specielle rapportör för främjande av sanning, rättvisa, reparation och garantier mot återupprepning, Fabián Salvioli, besökte i Gambia i november 2019. I sin första första preliminära rapport berättade han om besöken på platser för massgravar, tortyr, avrättningar och andra händelser, bland annat en där offren, enligt vittnesmål från personer som bevittnat de makabra scenerna, styckats och kroppsdelarna sedan slängts i en krokodilpool på Jammehs mark i hembyn Kanilai. Salvioli välkomnade sanningskommissionens arbete.

”Besöket erbjöd en möjlighet att möta officiella representanter för Gambia, offren, civilsamhällets organisationer, religiösa och traditionella ledare, liksom även representanter för Förenta Nationerna, andra internationella och regionala organisationer, samt flera diplomater. Jag fick också möjlighet att göra fältbesök på platser för massgravar och gravöppningar, samt platser där tortyr, summariska avrättningar och påtvingade försvinnanden anses ha ägt rum, såsom Yundum Barracks, Kanilai Barracks och huvudkvarteret för den tidigare säkerhetstjänsten NIA (National Intelligence Agency) med den ökända tortyrkammaren “Bambadinka”.

Under Jammehs regim karaktäriserades landet av laglöshet, samt kränkningar av mänskliga rättigheter och civila fri- och rättigheter. Den repressiva statsapparaten anklagas idag för att ha begått fruktansvärda övergrepp och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter riktade mot vem som helst som ansågs vara kritisk till, eller ett hot mot regimen. Detta inkluderade massarresteringar utan rättegång, tortyr, försvinnanden, utomrättsliga avrättningar, förgiftning och påtvingad traditionell medicinering av HIV-patienter istället för modern sjukhusvård. Säkerhetspolisen (NIA, Jammes paramilitära hit-män “Junglers” och den beväpnade gruppen “the Green Boys” förknippas med de flesta av dessa grymheter, men övergrepp begångna av polis, fängelsevakter och soldater har också rapporterats. 

Jag mötte också offer och familjer till offer för tortyr, försvinnanden, summariska avrättningar, sexuellt våld och godtyckliga frihetsberövanden, liksom även offer för president Jammehs häxjaktkampanj och hans alternativa aids-behandlingsprogram.”

Åhörare under en av den gambiska sanningskommissionens offentliga hearings. Personerna i gröna kläder är skolelever. Foto: TRRC.

Innan Fabián Salvioli lämnade Gambia uppmanade han den nya regeringen under ledning av president Adama Barrow att ge medicinskt och psykosocialt stöd till offren och deras familjer, åtala de som begått brotten, betala ut skadestånd till de som drabbats, samt se till att återupprätta medborgarnas förtroende för staten genom institutionella reformer, liksom förtroendet mellan medborgarna. Särskilt de offer som idag lider av allvarliga mentala och fysiska problem, utsätts för stigma, eller har lidit svåra förluster, behöver stöd sa han. Fabián Salviolis slutgiltiga rapport om Gambia överlämnades till FN i juli 2020.

Gambias sanningskommission reste även utomlands för att samla in vittnesmål, bland annat till USA, Storbritannien och Sverige hösten 2019. Officiellt kan kommissionen bekräfta att det inhämtades vittnesmål under turnén, men inte hur många. Det var också viktigt för kommisionens representanter att få träffa gambier i exil, internationella organisationer och europeiska regeringar och ge dem förstahandsinformation om hur processen runt vittnesmål, reparation och försoning var tänkt att se ut. 

De offentliga vittnesförhören i Gambia är nu alltså slutförda. Totalt har nära fyrahundra personer hörts, varav 27 personer i exil som lämnat vittnesmål via onlinevideo. Bland de förhörda finns också personer som arbetat för regimen. En del av dem har accepterat att ”berätta allt” i utbyte mot löfte om straffrihet.

Studenter marscherar till minne av den massaker på skolungdomar som ägde rum i Gambia år 2000. Fjorton människor sköts till döds av polis och militär. FOTO: TRRC.

Sanningskommissionens rapport till Gambias regering är tänkt att bli klar och kunna överlämnas senast i början av juli, men dokumentationen är omfattande och inget bestämt datum har satts. I samband med att rapporten överlämnas räknar bland andra organisationen Human Rights Watch med att kommissionen kommer att föreslå fortsatta åtgärder för reparation och försoning, men också åtal mot en rad personer, framför allt då förstås mot Yahya Jammeh, kanske i första hand genom ICC, Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Tre av Jammehs medarbetare står redan åtalade eller väntas bli åtalade i andra länder. Det är förre inrikesministern Ousmane Sonko som sitter häktad i Schweiz i väntan på rättegång, samt två “Junglers”, Michael Sang Correa som gripits i USA och “Bai L” som frihetsberövats i Tyskland. TRRC:s kommunikationsdirektör Essa Jallow säger till Global Bar Magazine att TRRC just nu arbetar vidare för att försoningsprocessen och dialogen kring de brott som begåtts ska fortsätta. Hittills har åtta försoningsmöten hållits mellan offer och förövare. TRRC arbetar också för att Jammehs offer ska få fortsatt praktiskt stöd även om den offentliga vittnesdelen nu är avslutad. Bland annat har offer för brott mot mänskliga rättigheter fått stöd från TRRC under coronapandemin med mat och medicin, vissa har också kunnat få vård utomlands, för gamla skott- och tortyrskador. 

Efter att sanningskommissionens rapport slutligen ingetts ska presidenten (enligt den akt som antogs av Gambias parlament 2017 om att bilda kommissionen) inom tre månader förklara den upplöst. 

Aminata Grut

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.