Amnesty UK:s ledning avgår efter anklagelser om rasism


Från Amnesty UK:s Facebook-sida

Vid ett styrelsemöte i Amnesty International Storbritannien den 5:e juni meddelade Eilidh Douglas, Sharon Lovell, och Sue Jex att de lämnar styrelsen med omedelbar verkan. Avgångarna är en konsekvens av de anklagelser om rasism som framkommit i en intern rapport som nyligen blivit offentlig.

The Guardian skriver att rapporten bland annat nämner:

  • Senior staff using the N-word and P-word, with colleagues labelled over-sensitive if they complained.
  • Systemic bias including the capability of black staff being questioned consistently and without justification, and minority ethnic staff feeling disempowered and sidelined on projects.
  • A lack of awareness or sensitivity to religious practices resulting in problematic comments and behaviour.
  • Aggressive and dismissive behaviour, particularly over email and often directed towards staff in offices in the global south.

En av dem som drivit frågan är den tidigare Amnesty-medarbetaren Kieran Aldred som menar att personer tillhörande olika minoriteter diskriminerades vid till exempel tjänstetillsättningar. Han skrev senare ett manifest för hur Amnesty UK borde agera.

2020 tvingades generalsekreteraren för Amnesty i Sverige att lämna sitt uppdrag efter det att hon inte hanterat de anklagelser om rasism som funnits i den svenska organisationen. Parul Sharma, ordförande i Amnesty Sverige berättade i samband med det svenska årsmötet att även hon utsatts för rasism.

Rapporten här att läsa här

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.