Rapport: Syrien använde kemiska vapen


Stillbild från en film från OPWC om hur deras arbete går till. I filmen tar medarbetare iklädda skyddsutrustning hand om föremål.
Stillbild från en film från OPWC om hur deras arbete går till.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i Haag skriver i en nypublicerad rapport att det finns rimlig anledning att dra slutsatsen att Syrien använde kemiska vapen i landets långvariga inbördeskrig. 

För ett år sedan hävdade organisationens ”Investigation and Identification Team” att den syriska militären hade använt nervmedlet Sarin och klorgas i två attacker på byn Ltamenah i Hamah-regionen i västra Syrien i mars 2017. Nu har OPCW säkerställt att den syriska regeringen är ansvarig för tre klorgas- och sarinattacker i Ltamenah under den månaden. Organisationen har för första gången utrönt vem som har utfört en kemvapenattack, nämligen det syriska flygvapnet och dessutom vid ovannämnda tre tillfällen. I en andra rapport från undersökningslaget har förövarna identifierats.

Mer specifikt hävdar OPCW att en helikopter släppte åtminstone en cylinder med dödlig klorgas den fjärde februari 2018 över Saraqib i nordvästra Syrien. FN:s generalsekreterare António Guterres är djupt oroad över rapportens innehåll och betonar att det är absolut nödvändigt att de som har använt kemvapen identifieras och hålls ansvariga. Ett dussintal personer behandlades för symptom på kemisk förgiftning. OPCW framhåller att den syriska regimen har underlåtit att lämna efterfrågad information och därmed brutit mot kemvapenkonventionen som trädde i kraft 1997 i syfte att kemiska vapen ska avskaffas. Konventionen är den mest framgångsrika i att eliminera en hel kategori massförstörelsevapen. Mer än 98 procent av alla deklarerade kemvapen har förstörts av OPCW verifiering.

Redaktionen

Bakgrund:
OPCW, som grundades 1997, har som mål med verksamheten att klarlägga huruvida kemiska vapen har använts. År 2013 erhöll institutionen Nobels fredspris. OPCW leder arbetet för att implementera kemvapenkonventionen och har 193 medlemsstater. OPCW:s undersökningslag samlar bevis och intervjuar vittnen efter det att organisationens ”Fact-Finding Mission” har slagit fast att kemvapen har använts eller troligen använts.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.