Civilisering, kolonisering – utrotning


Från trailern till Exterminate all the brutes

I en ny dokumentär på HBO skildras västvärldens rasistiska framfart genom århundranden. Skaparen av serien, Raoul Peck, har tidigare gjort den Oscars-vinnande dokumentären I Am Not Your Negro. Titeln och innehållet bygger delvis på Sven Lindqvists bok Utrota varenda jävel.

Den nya dokumentären Exterminate All the Brutes som haft premiär på HBO kan sammanfattas i tre ord: civilisering, kolonisering och utrotning. I fyra starka avsnitt skildras Västvärldens vedervärdiga, rasistiska framfart genom århundraden. Skaparen av serien, Raoul Peck, har tidigare gjort den Oscarsvinnande dokumentär I Am Not Your Negro.

Det har tagit tre år att samla material till denna nya serie i form av arkivfilmer, filmklipp, historiska dokument, fotografier och konstverk. Här finns också delar av Pecks personliga liv i form av snapshots, Super 8-filmer, klipp från egna filmer och berättelsen som visar hans uppväxt i två tidigare kolonier (Haiti och Demokratiska republiken Kongo).

När detta skrivs har två avsnitt (av fyra) släppts. Det första tar sitt avstamp i USAs historia. 
– Den handlar om hur Amerika en gång erövrades med brutalt våld. De vita som bor i USA har förfäder som en gång koloniserade landet, men detta vill man fortfarande inte ta in. Alla måste erkänna att USA:s historia började med ett folkmord, så länge det inte görs spelar inget annat någon roll, säger Raoul Peck i en intervju med The Guardian

Han tror också att detta är första gången som ett en dokumentärserie så tydligt lyfter fram hur landet stals från ursprungsbefolkningen.
– Jag känner inte till någon annan film som uttrycker det så tydligt som min. Det här är något närmast onämnbart i USA – ingen får ifrågasätta den ursprungliga historien på det här sättet. De bestämde sig för att kalla Amerika ett land av invandrare, men det är det faktiskt inte, fortsätter Raoul Peck.

Efter sin tidigare film, baserad på Harlem-författaren James Baldwins bok I Am Not Your Negro, blev Peck både förvirrad och besviken. Många i publiken, särskilt i Europa, trodde att vad som skildrades i filmen främst var ett amerikanskt problem. 
– Jag ville visa att de faktiskt är i Europa som ursprungshistorien finns och att USA:s rasism bara är en fortsättning på en lång historia av eurocentrisk dominans, säger han i intervjun.

Den nya serien gör ett svepande collage genom några av de mest vidriga stunderna i civilisationen. Titeln och innehållet är delvis byggd kring Sven Lindqvists bok Utrota varenda jävel som kom ut för trettio år sedan. Sven Lindqvist, som själv dog 2019, förekommer i dokumentären som en vän att lita på och medverkar redan i det första avsnittet. Till de starka ord från det första avsnittet (som också tar upp Sverige) som fastnar hör: ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi redan vet och dra slutsatser.” Att Sven Lindqvists och Raoul Peck har olika hudfärg spelar enligt Peck ingen roll: de möts, blir vänner och förstår varandra.

Exterminate All the Brutes är en stark skildring som visar det otäcka i att en pigmentvariation, att vara född vit, plötsligt under historiens gång blir en maktfaktor. Det börjar under spanska inkvisitionen då de kristna ansåg att vita har ”rent blod”, vilket innebar att ”orent blod” fanns hos vildar och icke-vita. Där någonstans börjar enligt filmen en idé om vit överhöghet där man skamlöst och brutalt erövrar rikedom och makt något som hemskt nog fortfarande pågår.

Maria Thulin


Exterminate All the Brutes
HBO
Fyra avsnitt

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.