Biståndsdebattens mäktigaste: Här är alla nominerade!


Nominerade till biståndets mäktigaste

Under de senaste veckorna har vi presenterat alla de nominerade var och en för sig. Här kan du läsa om alla nominerade innan du bestämmer dig för den du ska rösta på. Idag är det sista chansen att rösta. 23.59 den 6/5 stänger omröstningen.


Omröstningen när nu avslutad och snart kommer vi att presentera vinnarna!

Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palmes internationella center 
Anna leder en stor organisation som är tongivande inom den svenska arbetarrörelsen, men också i utrikesdebatten. Som generalsekreterare för Palmecentret har Anna varit drivande i arbetet för att uppmärksamma vad som händer i Belarus och Myanmar, liksom när det gäller att försvara biståndet i stort och stå upp för frågor som förbud av kärnvapen och för diskussionen kring ett svenskt erkännande av folkmordet 1915.

Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect
Sedan Anna steg in i sin nuvarande roll i mars 2018 har hon blivit en allt mer inflytelserik opinionsbildare i frågor som rör biståndet generellt och i synnerhet vad gäller hunger/jämställdhet/klimaträttvisa. Hon står ofta i rampljuset, och verkar samtidigt effektivt bakom kulisserna. Det senaste året har Anna särskilt arbetat för att engagera en bredare publik i frågor om rätten till mat och en hållbar global livsmedelsförsörjning. Det har hon bland annat gjort som programledare för We Effects nya podd Schysst Mat. Hon har även varit den ledande rösten i den prisade kampanjen ’Hela Sverige mot Hungerpandemin’.

Carin Jämtin, Generaldirektör för Sida
I arbetet med Sveriges globala respons till Covid-19 pandemin har Carin Jämtin fört ständig dialog med några av de viktigaste aktörerna i det globala samarbetet i den akuta hälsoresponsen, i arbetet med att möta socio-ekonomiska effekterna av pandemins förödande effekter för fr a de fattigaste och mest utsatta, men också för att mobilisera FN och andra multilaterala aktörer i den långsiktiga och hållbara återuppbyggnaden, det som idag kallas Building Back Better and Greener.

Greta Thunberg, klimat- och biståndsaktivist
På mindre än tre år har Greta Thunberg gått från okänd elev till en av världens mest inflytelserika opinionsbildare. Från att ha fokuserat på klimatet har Greta allt mer kommit att engagera sig i rättvisefrågor och nu senast, i arbetet för en rättvis fördelning av världens vaccinresurser. Hon har också skänkt stora belopp till bland annat COVAX-programmet. Med hjälp av sina sociala medieplattformar når hon dagligen många miljoner människor i hela världen.

Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen
Under Kristinas tid har Radiohjälpen utvecklats starkt och den 80-åriga stiftelsens anseende är rekordhögt, visar mätningar. Trots oro och ökad arbetslöshet ökade insamlingen till Världens Barn under 2020. Som generalsekreterare visar Kristina stor kunskap när det gäller behov och situationen i världen, samtidigt som Radiohjälpen lyckas engagera människor som normalt inte vet så mycket om svåra konflikter runt om i världen, till exempel det som händer i Jemen och andra konfliktområden.

Magnus Walan, policyrådgivare på Diakonia
Magnus kan för utomstående verka okänd, men faktum är att han är en av de som verkligen påverkar biståndsdebatten. Som policyrådgivare är han ständigt i dialog med politiker, biståndstjänstemän och beslutsfattare och har genom åren byggt upp ett omfattande nätverk och kommenterar ofta på sociala medier. Genom att hålla igång en dialog har Magnus påverkat många viktiga beslut, inte minst under detta år.

Maria Håkansson, VD för Swedfund
Det är en akut fråga att rädda jobben i Afrikas mest fattigaste länder. Här har Swedfund med VD Maria Håkansson i spetsen enträget under pandemin hörts i paneler, debatter och i artiklar och där vikten av att investera – nu mer viktigare än någonsin – för att skapa jobb med anständiga villkor och därigenom få människor ut ur fattigdom har betonats. Utvecklingsfinansiering har under året som gått letat sig in i det svenska biståndsvokabuläret och även hos allmänheten – precis som den engelska översättningen Development Finance Institutions idag är ett välkänt begrepp i internationella sammanhang.

Mariann Eriksson, Generalsekreterare på Plan International Sverige
Marianne har under året bidragit med nya perspektiv på pandemin. Genom debattartiklar, rapporter och kampanjer har Plan International lyft flickors särskilda utsatthet. Plan International var tidiga med att slå larm om våld och övergrepp som drabbar barn när samhällen stänger ned, och om hur fler flickor tvingas in i barnäktenskap och tonårsgraviditeter. Under hashtagen #FreeToBeOnline lyftes hur trakasserier och övergrepp på nätet ökar, med en världsomfattande studie som underlag. 

Martin Nihlgård, Generalsekreterare för IM – Individuell Människohjälp
Martin har i en rad debattartiklar och inlägg spridit kunskaper och lyft fram viktiga biståndsfrågor och ämnen kopplade till pandemin. Han leder dessutom en organisation som hör till de som har störst mångfald i sin styrelse, vilket är resultat av ett medvetet arbete. För andra året i rad gjordes Right Liveli Hood Awards prisstaty 2020 av Humanium Metal by IM. Med spridandet av fredsmetallen sprids också medvetenheten om vapenvåld och dess förödande effekter.

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
Martin Uggla har i många år kämpat för det belarusiska folket och till stöd för människor som försvarar de mänskliga rättigheterna i både Ryssland och Belarus. Martin Uggla är orädd i debatten och har inte dragit sig för att kritisera både Sida, UD och ForumCIV när han ansett att de fattat felaktiga beslut. Trots att Östgruppen är en liten organisation har organisationen och fått stort genomslag i debatten vilket lett till faktiska förändringar av biståndet.

Nuri Kino, journalist och debattör, grundare av A Demand for Action
Nuri är en mycket aktiv skribent och debattör. Han grundande A Demand For Action (ADFA) som arbetar intensivt för att uppmärksamma de fruktansvärda övergrepp som kristna, yazidier, mandéer och andra utsatts för av terrorsekten ISIS. Organisationen har skickat stora hjälpsändningar till Libanon, Syrien och Armenien, under krig, kris och andra katastrofer och arbetar på plats i flera av länderna. Det påverkansarbete han och ADFA drivit har bidragit till att USAs president Biden erkänt det som hände 1915 som ett folkmord.

Parul Sharma, människorättsjurist och debattör 
Parul är en av Sveriges mest aktiva debattörer när det gäller bland annat företags ansvar och har varit mycket aktiv i bland annat diskussionen kring de övergrepp den uiguriska befolkningen i Kina utsätts för. Hon har varit med om att lyfta frågan om brist på mångfald inom biståndet och kan nu som ordförande i Amnesty Sverige påverka biståndet inifrån. Förutom detta är Parul ständigt aktiv i många enskilda, insamlingar när pengar med mycket kort varsel samlas in för att stödja särskilt utsatta människor i bland annat Indien, men också flyktingar i Sverige och Europa.

Per Olsson Fridh, biståndsminister och tidigare statssekreterare för biståndet
Per är sedan februari 2021 biståndsminister och innan dess var han dåvarande biståndsministern Peter Eriksson högra hand. Som statssekreterare fick Per Olsson Fridh positiv respons från branschen för sin kunnighet och för att han tog debatten om enprocentsmålet. Som biståndsminister har han drivit frågan om stödet till det internationella vaccinationsprogrammet COVAX och vad som kommer att hända i  Afghanistan efter det att de utländska trupperna dragits tillbaka.

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till kvinna
Petra har som Generalsekreterare för Kinna till Kvinna och ordförande i Concord på alla sätt bidragit till en vital och relevant debatt i biståndsfrågorna, liksom för rätten till abort och i skyddet för våldsutsatta kvinnor under pandemin. Hon är drivande, kunnig och engagerad. En kraft att räkna med.

Thomas Piketty, välkänd debattör om ojämlikhet i världen
Hans senaste inlägg i debatten (LeMonde 10APR2021) är ett lysande exempel på styrkan i hans argument!  Han skriver här om den förespeglade reformen för att beskatta transnationella företag som har rikedomar i skatteparadis, en fråga som globalbar-podden också tagit upp.  I denna länk finns en aktuell text. 

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete.
Ulrika – som sedan länge varit en stark röst i biståndsdebatten – har varit särskilt synlig under det gångna året, framförallt i media med mängder av intervjuer om t.ex. effekterna av covid-19 på mänsklig utveckling, global säkerhet, klimatet, jämställdhet och vikten av en inkluderande, grön och hållbar återhämtning efter pandemin, samt vikten av multilateralism och samarbete mellan olika aktörer (FN, civilsamhället, privat sektor, regeringar, akademi, unga, med flera), för att nå globala målen och Agenda 2030.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.