Sexhumor retar Ukraina


Anzhela Yeremenko sitter vid sitt skrivbord, en alldeles vanlig dag på jobbet. Ändå inte.
Anzhela Yeremenko. Bild från Facebook-bloggen Bad Mama

När Anzhela Yeremenko, som också arbetar för landets centrala valkommission, skrev ett humoristiskt inslag om sexleksaker på sin populära blogg Bad Mama exploderade de negativa kommentarerna. Andra var mer positiva: ”Vakna, vi lever inte i medeltiden!” 

Se upp med vad du skriver för inlägg i sociala medier, i alla fall om du är kvinna, har ett officiellt arbete och bor i Ukraina. Det fick Anzhela Yeremenko, som arbetade för landets centrala valkommission, erfara. Hon skrev ett humoristiskt inlägg på sin populära Facebook-sida Bad Mama om sexleksaker, vilket skapade livliga diskussioner och till sist gjorde att hon kände sig tvingad att avgå.

Den 28 februari delade Yeremenko historien om en gåva hon fick från sin pojkvän på Alla Hjärtans dag – en vibrator. Många av hennes läsare diskuterade inlägget och kommentarsfältet översvämmades av kritik. ”Om någon tjänsteman i ett normalt land tillät sig att skriva om sånt här skulle hon få sparken nästa dag”, eller ”Är du seriös? En rådgivare för centralvalskommissionen skriver om sexleksaker? Du kanske borde byta jobb? ” skrev en annan. ”Är detta verkligheten vi lever i nu? Det är som att hon skriver om en tandborste. Om min fru behövde en vibrator skulle jag vara deprimerad. Eller är pojkvännen imaginär? ” undrade en annan manlig kommentator. ”Flicka, varför hittar du inte en ordentlig man?” rasade en annan användare.

Bland de kritiska rösterna fanns det dock en hel del uppmuntrande kommentarer från både män och kvinnor. En del menade ”att skriva om vibratorer är helt normalt. Alla ni som tänker annars, vakna, det är inte medeltiden. ”. ”Det här är hennes personliga blogg och hon bestämmer vad hon ska skriva om, om du inte gillar läs inte.”

Några dagar senare skrev Yeremenko att hon sagt upp sig från sitt arbete. Förmågan att öppet dela och skämta om vad hon ville var viktigare än en offentlig tjänst. Hon ville inte riskera sitt teams rykte på grund av negativa kommentarer på nätet om henne. 

Yeremenkos driver bloggen Bad Mama på Facebook. Hon skriver regelbundet för sina 34 000 följare om relationer, moderskap, dejting, romantik och sex, och hennes inlägg är ofta uppriktiga och personliga. Hon startade bloggen för sex år sedan och har nyligen också publicerat en bok baserad på sina personliga reflektioner.

Från Anzhela Yeremenko inlägg på Facebook den 8e mars.

Den 8e mars sällade hon sig demonstranterna med skylten ”Nasty Woman”. På Facebook skrev hon bland annat (i översättning):

”Jag har gått ut med en otäck kvinnliga affisch eftersom en kvinna inte är en bild med en tydlig lista över funktioner som vi förväntas fylla. Nasty Women är en kvinna som besegrat rädslan och är precis den hon verkligen är!”

Även om det ukrainska samhället har gjort framsteg när det gäller att tala mer öppet kring sexualitet, jämställdhet och mångfald, förblir många ämnen fortfarande tabu, även för en till synes progressiv publik på sociala medier.. 

Anzhela Yeremenkos berättelse fick ett lyckligt slut. Hon har ett nytt jobb: som extern konsult för parlamentets utskott som har till uppgift att reformera kommunikation inom den offentliga verksamheten i Ukraina.

Maria Thulin

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.