Ryssland: Rädsla fick många att avstå från att demonstrera


Demonstration den 21 april i Rostov. Foto: Privat.

Uppslutningen kring demonstrationerna i Ryssland till stöd för Aleksej Navalnyj blev mindre än vad arrangörerna hoppats. Samtidigt greps tusentals demonstranter runt om i landet.
– Till viss del var det ett nederlag. Men nu väntar vi på nästa tillfälle när människor kommer att vara redo att protestera igen, säger Valeria Dzboeva, medlem i ungdomsrörelsen “Det civila samhället” i staden Rostov vid Don.


Uppdatering 23/4 11.20: Ksenia Seredkina utsatt för tortyr.

Protesterna hölls den 21:a april över hela Ryssland till stöd till för den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Samtidigt greps  tusentals demonstranter runt om i landet. Dagen efter demonstrationerna började de ryska trupperna som samlats vid gränsen till Ukraina återvända till sina garnisoner.  

Aleksej Navalnyj som sitter i fängelse i staden Pokrov är enligt hans läkare och fru allvarligt sjuk och många befarar att han kan dö om han inte får läkarvård. 

Protesterna sammanföll med president Vladimir Putins årliga tal till nationen. Demonstranterna samlades på gator och torg i 106 olika städer runtom i Ryssland enligt webbsidan ”Frige Navalnyj”. Kravet är att Navalnyj friges och får läkarvård omgående.

Redan på morgonen samma dag som demonstrationerna skulle hållas påbörjade ryska polisen aktioner för att hindra demonstrationer. Bland andra greps Navalnyjs nära medarbetare Lubov Sobol och hans pressekreterare Kira Yarmysh i Moskva och centrala torg runtom i landet stängdes av.

– Vi hade lite tid att förbereda oss för demonstrationen och en del aktivister var rädda för anklagas för extremism, eftersom Navalnyjs organisation kan bli stämplad som extremistisk snart. Men det är inte bara Navalny hålls gisslan av Putin, utan vi alla. Låt oss se vad som händer härnäst, säger Ksenia Seredkina, chef för Navalnyjs kontor i staden Rostov vid Don.

I hela Ryssland var det färre demonstranter än oppositionsledarna hoppades, så till viss del är det ett nederlag.

– Nu väntar vi bara på nästa tillfälle när människor kommer att vara redo att protestera igen, säger Valeria Dzboeva, medlem i ungdomsrörelsen “Det civila samhället” i Rostov vid Don.

Ksenia Seredkina, som intervjuades dagarna före protesterna, berättar nu på sociala medier om hur hon utsatt för tortyr av polisen i samband med protesterna. Hon skriver: ”Jag vägrade att svälja batongen. De skar min hand för varje vägran. Jag har många skärsår”.Husrannsakan och arresteringar
I Sankt Petersburg gjorde polisen husrannsakningar hos sex oppositionsaktivister. Enligt medierapporter greps också aktivister i mer än 8 ryska städer innan demonstrationerna började. I flera städer stängdes centrala torg och trafiken av, och internet- och telefonkommunikation, rapporterar Mediazona.

Innan demonstrationerna påbörjade hade en halv miljon anmält sig men när demonstrationerna väl kom igång så var det många som stannade hemma. Det finns för tillfället inga siffror på hur många som demonstrerade i Ryssland men enligt oberoende medier trotsade 25 000 personer i Moskva och 10 000 personer i Sankt Petersburg myndigheternas hot.

Antagligen påverkades antalet deltagare av polisens aktiva arbete för att skrämma Navalnyjs anhängare. Samtidigt publicerade nyhetsbolag kopplade till regimen en desinformationskampanj som hävdade att Navalnyjs hälsotillstånd inte alls var allvarlig.

Dagen efter demonstrationerna började ryska soldater lämna gränsen till Ukraina. Ryska trupper hade samlats vid gränsen till Ukraina för en månad sen vilket skapat en oro runtom i världen för att en militär konflikt kunde eskalera. 

I sitt tal till nationen pratade Putin om Covid-19, höjda barnbidrag och arbetet för en bättre miljö. I talet tog han upp att det internationellt pågick en form av tävling i att reta Ryssland. Han uttalade en stark varning för alla som organiserar och provocerar landet. Han nämnde inte direkt konflikten med Ukraina eller hans motståndare Navalnyj.

Timofei Martynenko

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.