Ryssland: Vågar människor fortsätta protestera?


Vi förväntar oss massprotester säger Aleksander Kashevarov. Foto: privat

Den största demonstrationen i Rysslands historia planeras till den 21:a april för att kräva att Aleksej Navalnyj friges. Samtidigt hotar åklagare i Moskva med att förbjuda Navalyjs antikorruptionsorganisation.
– Vi förväntar oss massprotester, säger Aleksander Kashevarov, medlem i ungdomsrörelsen “Vesna”.

Demonstrationer till stöd till för Aleksej Navalnyj planeras att hållas på gator och torg över hela Ryssland onsdagen den 21:a april, samma dag som president Vladimir Putin ska hålla sitt årliga tal till nationen. Det kan bli den största gatudemonstrationen i Rysslands historia. En halv miljon människor runtom i Ryssland har registrerat sig på webbsidan ”Frige Navalnyj”.

– Vi är väldigt allvarliga. Det känns som vi har kommit till en historisk gräns, och att ingenting kommer att vara som förut efter demonstrationerna. Vi förväntar oss massprotester och vi kämpar för viktiga saker: Navalnyjs liv och vår framtid, säger Aleksander Kashevarov som bor i staden Chelyabinsk och är medlem i den ungdomsdemokratiska rörelsen “Vesna”.

Det ryska inrikesdepartementet har uppmanat människor att inte delta i demonstrationerna på grund av riskerna med covid-19 pandemin, men också för att ”provokativa personer kan komma att utnyttja demonstrationerna för destruktiva syften”.

ingen normal människa kan bara se på när Aleksej dödas i fängelset, säger Ksenia Seredkina. Foto: Privat.

— Myndigheternas reaktion på protestaktioner är alltid desamma. Polisen står redo att agera och slå till så hårt som möjligt. Människor förstår detta, men de är arga nu och ingen normal människa kan bara se på när Aleksej dödas i fängelset, säger Ksenia Seredkina, chef för Navalnyjs kontor i staden Rostov vid Don.

Vill förbjuda
Som ett svar på uppropen för att frige Navalyj krävde åklagarmyndigheten i Moskva den 16:e april att Navalnyjs antikorruptionsstiftelse ska kategoriseras som en extremistisk organisation och därmed förbjudas. Åklagaren anser att Navalnys organisation skulle kunna ”destabilisera den politiska situationen och hota det konstitutionella systemet genom att igångsätta en revolution i Ryssland”.

– Det händer absurda saker i vårt land just nu. Jag tror att myndigheterna tar det här steget för att de är rädda för Navlnyjs organisation, säger Aleksander Kashevarov.

Om organisationen blir stämplad som extremistisk kan enligt lagen anställda och anhängare, samt personer som donerar pengar till organisationen. dömas till mellan två och tio års fängelse. 

– Detta är en väldigt störande situation och många aktivister är otroligt rädda för vad som kan hända. Dock finns det inget domstolsbeslut ännu och vi förväntar oss inte just nu att det kommer att bli massarresteringar, säger Ksenia Seredkina.

Timofei Martynenko

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.