Vietnam: Militär ny propagandachef


Nguyen Trong Nghia. Foto: Vietnam Net.

En hög militär har utsetts till chef för Vietnams inflytelserika propagandakommission. Det innebär att kontrollen av landets medier hårdnar, menar bedömare. Inte minst kritik mot Kina väntas bli svårare att framföra – det styrande kommunistpartiet vill inte riskera att reta sin stora granne så att kinesiska investeringar eller andra affärsmöjligheter drabbas.

Generallöjtnant Nguyen Trong Nghia utsågs nyligen till chef för det vietnamesiska kommunistpartiets kommission för propaganda och utbildning, en viktig post som är direkt underställd partiets mäktiga centralkommitté. Det uppger USA-baserade Free Radio Asia, FRA.

FRA citerar flera vietnamesiska journalister som är oroade över det nya styret för propagandakommissionen. De menar att det delvis handlar om en maktkamp mellan olika fraktioner inom kommunistpartiet, där Nguyen Trong Nghia företräder de som nu har makten. En av hans uppgifter kommer att bli att stödja kritik mot personer inom andra fraktioner, inte minst när det gäller anklagelser om korruption. Han kommer också att vilja dämpa kritiken mot Kina, vilken hittills bland annat handlat om Kinas anspråk på ett antal öar i Sydkinesiska sjön som Vietnam anser är vietnamesiskt territorium. Men regimen vill inte längre riskera att irritera den stora och mycket rikare grannen, eftersom det kan skada möjligheten att ytterligare utveckla handelsförbindelser och få investeringar. En frilansjournalist som arbetar i Vietnam varnar för att utnämningen av Nguyen Trong Nghia är ”ytterligare ett steg mot demagogi”.

Inför den vietnamesiska partikongressen som hölls i januari i år skärptes övervakningen av landets medier. Flera journalister har dömts till drakoniska fängelsestraff, 11-15 år, för att ha spridit vad man anser är falsk information om landet och det styrande kommunistpartiet. Ofta är det bloggare eller artiklar i sociala medier som bestraffas.  

Vietnam ligger redan i den absoluta bottenligan i World Press Freedom Index, på plats 175 av 180 länder. Det är bara Djibouti, Kina, Eritrea, Turkmenistan och Nordkorea som rankas lägre. Och nu riskerar man alltså att sjunka till en absolut bottenplats i denna odemokratiska och skamfulla liga.

Att regimen är så rädd för all form av kritik kan tyckas märkligt. På bara ett par decennier har det tidigare så krigshärjade Vietnam lyckats att ta sig ur svår fattigdom och räknas idag som ett lägre medelinkomstland. En bragd om man betänker att det under Vietnamkriget fälldes det fler bomber över Vietnam än över hela Europa under hela andra världskriget och att omkring 5 miljoner vietnameser dödades. Tillväxten har under hela 2000-talet legat på rekordhöga 5-7 procent. Vietnam tillhör också de bästa i klassen när det gäller Coronabekämpning. I det tättbefolkade landet, till ytan cirka två tredjedelar av Sverige men med drygt 95 miljoner invånare, hittills har endast omkring 50 personer dött i Covid 19. 

Så landet har en hel del att vara stolt över. Men när det gäller yttrandefriheten fortsätter man att tillhöra världens värstingar. 

Agneta Carleson

 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.