Uppgifter: Tanzanias president på väg till Kina för covid-vård


This is the plane that the president could hav boarded.

Tanzanias president John Pombe Magufuli har inte setts till på två veckor och enligt obekräftade uppgifter ska han ha insjuknat i Covid-19 och flugits till Nairobi för vård.  Enligt källor är Magufuli nu på väg till Kina för specialistvård.

Magufuli har drivit en egen linje under Covid-19 och Tanzania har inte registrerat ett enda fall av Covid-19 sedan 7 maj 2020. Magufuli förklarade då att landet inte längre ska genomföra några provtagningar på Covid-19. Därefter förklarade han att Tanzania var fritt från Covid-19 och beordrade flygplatser, skolor och marknader att öppna. Flera i Tanzania har uttryckt stor rädsla över att ens nämna Covid-19 och vågar inte ens skriva orden Covid eller Corona i meddelanden. 

Det såg ut som det var en lyckad strategi. Men sedan ett par månader tillbaka har Tanzania drabbats av ökad smittspridning av något som liknar Covid-19. USAs ambassad publicerade 10 februari en hälsovarning för Tanzania eftersom smittspridningen enligt deras uppgifter var så allvarlig. 

Enligt en källa som inte kan uppge sitt namn på grund av risker det kan medföra meddelar Global Bar News att hälsovårdspersonal i Tanzania upptäckte en stark uppgång av sjukdomsfall under februari månad. Intensivvårdsplatserna var överbelagda, syrgasen på sjukhusen tog slut och begravningar ökade trefalt. 

Flera framstående personer i Tanzania har under den senaste smittvågen dött av vad som misstänks vara Covid-19. I mitten av februari dog Zanzibars vicepresident Maalim Sief Sharif Hamad. Veckan efter meddelades att den tidigare chefen för Centralbanken Benno Ndulu dött efter sviterna av Covid-19 och därefter hans vice centralbankschef. 

”Statistik” från Tanzania.

Och för bara två veckor sedan verkar landets myndigheter ha börjat ändra sig då landets hälsominister instruerade befolkningen att följa WHOs rekommendationer om social distans, använda ansiktsmasker och att stanna hemma vid symptom. Samtidigt fortsätter ministern att rekommendera en specifik hälsokost och ångbad. 

Det har gått två veckor sedan President John Pombe Magufuli visade sig offentligt. Han har missat två söndagsmässor, något som han regelbundet deltar i. Det finns inga officiella uppgifter om presidenten är sjuk och ska ha lämnat landet. Reuters gick ut med en artikel om där ingen från presidentens stab svarade på frågor om Magufuli var sjuk eller inte. 

Tanzanias ambassadör i Sverige, Wilibrod Slaa, förnekar för Global Bar Magazine uppgifterna och hävdar att de uppgifter han har fått är att presidenten mår bra och fullgör sina sysslor som vanligt. 

Ambassadören Wilford Slaa, som bland annat varit med i en panel i Global Bar hävdar att ryktena startade i Sverige med en artikel i Sauti Kubwa, en tidning som ges ut av en tanzanisk journalist, Ansbert Ngurumo, som är flykting i Sverige.  Idag, onsdag eftermiddag, publicerade BBC och Reuters vidare nyheten om att Magufuli kan vara sjuk. 

Oppositionsledaren Tundu Lissu, som ställde upp i valet i oktober förra året mot John Pombe Magufuli, skriver att folket har rätt att få reda på om presidenten undergår behandling. På twitter skriver han att ”de planerar smyga iväg honom till Indien för att undgå skammen om det värsta skulle hända”.

Enligt Tundu Lissu var Magufuli på väg till Indien för vård. Global Bar Magazine fann att ett flygplan som tillhör China Southern Airlines lämnade Nairobi 14:24 lokal tid. Det var den tiden som angavs av vissa källor på twitter att Magufuli skulle ha lämnat Nairobi för Indien. Planet saknade officiell avgångstid och hade anlänt till Nairobi från Changsha i Kina tidigt på morgonen 10 mars. Detta plan saknade destination och flyger vanligen mellan olika städer i Kina. Flygplanet landade elva timmar senare i Guangzhough, södra Kina. Men mest troligen inte med presidenten.
(Artikeltexten har uppdaterats)

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.