Klimat: Tång i fodret gör att kossor rapar mindre


Kor betar, men sjögräs i fodret minskar utsläppet av metangas
Kor betar, men sjögräs i fodret minskar utsläppet av metangas. Foto: David Isaksson

Metan har en betydligt större effekt för den globala uppvärmningen än koldioxid, samtidigt som en stor del av metenutsläppen kommer från idisslande djur. Forskare har nu lyckats visa att kor släpper ut 82 procent mindre metan om man lägger en liten mängd tång i deras foder.

– Vi har nu goda bevis för att det är effektivt för att minska växthusgaserna från kossor och att effekten inte minskar med tiden”, säger Ermias Kebreab, chef för World Food Center vid University of California i staden Davis i en intervju med The Guardian.

Metan har kortare livslängd i atmosfären än koldioxid, men är mer än 30 gånger så effektivt för att fånga upp värme, vilket gör att det bidrar till växthuseffekten. 

Jordbruket utgör cirka tio procent av utsläppen i USA och mycket av det är från kor, vilket har lett till klimatkampanjer som uppmanar människor att äta mindre kött. Forskarna vid University of California menar istället att den nuvarande köttproduktionen kan bli klimatmässigt bättre om nökreatur får tång som foder.

Forskarna Kebreab och Roque har i ett tidigare projekt visat att tångtillskott minskade metanutsläppen hos mjölkkor samtidigt som det inte påverkade mjölkproduktionen. Den senaste forskningen om nötkreatur visar på samma sätt ingen skillnad i köttets smak från tångtuggande djur. Studien, som väckt stort intresse, hittar du här.

Att få gräsmatade nötkreatur att producera mindre metan är avgörande, eftersom de flesta ko-baserade utsläppen kommer från just nötkreatur som betar på kuperade marker, snarare än de som tuggar majs i foderlokaler.

Så hur länge kommer det dröja innan fler bönder lägger tång i foder till sin kor? Det finns fortfarande två stora hinder. USA:s myndighet Food and Drug Administration klassificerar fodertillsatser som droger, så forskarna måste slutföra kliniska prövningar på nötkreatur som äter tång, vilket enligt Kebreab redan pågår. 

Nästa stora utmaning är att få fram tillräckligt med tång, Asparagopsis taxiformis, ett rött tropiskt gräs som driver på vågor och tidvatten. Företagen måste komma  på hur man odlar denna röda tång effektivt och billigt. Några företag har redan börjat experimentera med tångodlingstekniker på Hawaii.

Historiskt har tång använts som nödfoder också i Östersjöregionen. Även i Europa har forskare, bland annat i Danmark, börjat studerat hur tång ska kunna bli en del av djurens foder. Det relativt syrerika havsområdet i Nordatlanten har bra förutsättningar för odling, tror forskarna.

Maria Thulin

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.