Irak: Påvens besök signal om fred och försoning


Påven talar i staden Ur. Foto från YouTube

I fredags landade påven i Irak. Det är ett på många sätt unikt besök där påven träffar personer från alla delar av samhället och besöker platser som är heliga för både muslimer och kristna. På söndag besöker påven den kurdiska staden Erbil där han förväntas hålla tal för 10 000 personer – säkerligen många med svensk anknytning eftersom banden mellan Kurdistan och Sverige är starka. 

Påve Franciskus resa till Irak väcker hopp om att den utsatta situationen för den kristna minoriteten i landet kan förändras till det bättre. Kristna förföljs i hela MENA-regionen, men allra mest i Irak där de avrättats på grund av sin trosåskådning, tvingats konvertera under vapenhot och fått sina kyrkor demolerade. Ungefär en miljon kristna beräknas ha flytt landet det senaste årtiondet. Påven kommer att besöka platser som är heliga för både muslimer och kristna och bygder som har ansatts av Islamiska statens (IS) plundringar. Han avser att hålla en ekumenisk mässa i Abrahams, de tre abrahamitiska religionernas urfader, födelsestad Ur i södra Irak. Där kommer påven på lördagen att hålla ett interreligiöst tal om Abrahams viktiga roll för de tre stora monoteistiska religionerna.

Franciskus är den första påven att besöka landet. Han kommer att besöka Baghdad, Nineve (som ligger i den norra delen av landet), Najaf, Ur, Erbil (där han förväntas ge ett tal inför 10 000 personer), Mosul, Qaraqosh (en liten stad på Nineveh-slätten) och irakiska Kurdistan. Mosul är platsen för många av IS värsta illdåd såsom fördrivningarna av ett stort antal kristna från staden och närliggande städer och byar. Gamla Testamentet tilldrar sig i stora delar på detta territorium i vilket Babylons murar restes i dåvarande Babylonien vid Eufratfloden.

Första resan efter pandemins början
Påvens apostoliska resa är hans första sedan coronapandemin brakade loss. Han ska bibringa mod till de förföljda kristna och möta Ali al-Husseini as-Sistani, storayatolla i Irak, i ett historiskt möte för att reparera relationen till det muslimska samfundet. De kristna har de senaste åren attackerats av miliser och deras yttrandefrihet har ständigt hotats. 

Baba al-Vaticans, påvens benämning på arabiska, ankomst är oerhört efterlängtad av de kristna inte minst i Ninive i norra Irak där många ur minoriteten är bosatta.

När påven nu besöker Irak i Mesopotamien (nuvarande Irak, Turkiet och Syrien), mänsklighetens vagga och kilformsskriftens land (det första kända skriftspråket vilket uppstod där för 5000 år sedan) gör han det i ett land präglat av stor oro. Vanskötsel och korruption har störtat Irak in i en svårartad kris. Fattigdom och hunger plågar den irakiska befolkningen. Det finns alldeles för få sjukhus och skolor och för lite elektricitet. Den första oktober 2019 protesterade stora skaror irakier mot det despotiska styret och möttes av dödligt våld från säkerhetsstyrkorna med över åttahundra döda och 25 000 skadade som resultat. Totalt har över 1000 ungdomar berövats livet när de har demonstrerat. Representanter för de s k Oktoberprotesterna ville möte påven på flygplatsen i Baghdad, men nekades tillstånd. 

Bön om förlåtelse
Påven budskap till det hårt drabbade irakiska folket handlar om förlåtelse, fred och försoning. Påvens avsikt med resan är att ”främja det fredliga och gemensamma deltagandet i byggandet av det gemensamma bästa för samhällets alla trossamfund, och inte falla tillbaka i spänningarna, som beror på de regionala makternas aldrig avtagna konflikter”. På ett planeringsmöte med Iraks president Barham Salih inför påvebesöket diskuterade de båda de krävande uppgifter landet står inför som att ”främja stabiliteten, återuppbyggnadsprocessen och sökandet efter adekvata lösningar till förmån för medborgarna och med hänsyn till nationell suveränitet”. I fokus var också ”vikten av att bevara de kristnas historiska närvaro” och ”behovet av att garantera deras säkerhet och en plats i framtiden” i landet. 

Samtidigt går det inte att komma ifrån att Irak präglas av sekteriskt våld. Den kristna populationen i Irak har minskat från ungefär 1,5 miljoner i storlek år 2003, då Irakkriget utkämpades, till ca 3-400 000 idag. IS annekterande av Nineveh-slätten mellan 2014-17 och det obarmhärtiga kriget ledde till fördrivningen. President Slaih och premiärminister Mustafa Al-Kazemi har bjudit in de kristna att komma tillbaka till Irak för att assistera i rekonstruktionen av det krigshärjade landet, men det är inte ett särdeles lockande erbjudande i ett land där över fyra miljoner människor, inklusive två miljoner barn, är i behov av humanitär hjälp, Tusentals individer har fallit offer för covid-19. 1,7 miljoner internflyktingar i kombination med en omfattande arbetslöshet, korruption och ekonomisk recession skapar bilden av ett land i kris. Och trots att de kristna trakterna nu har räddats från IS så är den religiösa minoriteten rädd för att återvända då de fruktar Shiamiliser och dolda IS-celler. 

Det har rapporterats att Iran har lyckats pressa Irak att utesluta judar från besöksceremonin i Ur på lördagen där representanter från ledare från landets stora religioner ska delta. En arbetsstyrka på 10 000 personer ska i samklang med det irakiska flygvapnet och drönare ombesörja säkerhetsarrangemangen kring resan. Påven önskar få till stånd en dialog mellan minoritetsbefolkningen och andra etniciteter och religionsföreträdare. Under IS terrorregim hade de kristna två optioner: tvångskonvertering till islam och erläggande av en särskild skatt eller att fly landet. De kristna är diskriminerade av den muslimska majoriteten på arbetsmarknaden och i det dagliga livet. 

Viktigt besök i Kurdistan
Påvens val att besöka Najaf, en sakrosankt stad för shiamuslimer belägen ca 20 mil från Baghdad, är betydelsefullt. Det är också signifikativt att påven förrättar ett besök i irakiska Kurdistan, en region plågad av politiskt våld. Papa Fransiskus träffar yazidier under resan och sätter folkmord i blickfånget. Tusentals jazidier har mördats av IS och de är den hårdast ansatta minoriteten. Många jazidiska kvinnor har kidnappats och sålts som sexslavar av IS. Symboliken är talande i påvens val att hålla gudstjänster i läger i öknen och i sönderbombade kyrkor med ett fåtal personer ur det urgamla kristna samfundet i närvaro på grund av coronapandemin och säkerhetsläget. Påven beräknas tillryggalägga 140 mil under de fyra dagar som besöket pågår. 

Påvens visit har föregåtts av iranskdirigerade raketattacker och amerikanska flyganfall. Han har gjort det till en poäng att bjuda in politiker från olika sidor. För som påven säger i ett uttalande: ”Jag kommer som en pilgrim för att be om förlåtelse och försoning från Herren efter år av krig och terrorism”. 

Tomas Nordberg 

I Global Podd avsnitt 53 som släpps på söndag pratar vi om påvens besök i staden Erbil.

 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.