Finnarna lyckligast i världen!


En pojke sitter vid en sjö i Finland och skvätter vatten med fötterna. Han lever i värdens lyckligaste land, enligt en ny FN-rapport
Insjöar, fiske och bastubad. Är det detta som gjort finnarna lyckligast i världen? Foto: Shutterstock.

Idag släpps den internationella årliga undersökningen World Happiness Report. För fjärde året i rad är Finland världens lyckligaste land. Och trots pandemin är lyckolistan förvånansvärt stabil, menar rapportens författare.  

Rapporten World Happiness Report baseras på olika data som är förenat med ett bra och lyckligt liv. Utöver GDP per capita, som ofta kopplas till högre livskvalitet, tar rapporten även hänsyn till andra faktorer som annars inte inkluderas. Till exempel graden av korruption och frihet, tillit mellan människor, säker och ren miljö, hälsosam livsstil och i vilken mån det finns sociala skyddsnät.

2021 års lista över de tio lyckligaste länderna ser ut så här:

  1. Finland 🇫🇮
  2. Iceland 🇮🇸
  3. Denmark 🇩🇰
  4. Switzerland 🇨🇭
  5. Netherlands 🇳🇱
  6. Sweden 🇸🇪
  7. Germany 🇩🇪
  8. Norway 🇳🇴
  9. New Zealand 🇳🇿
  10. Austria 🇦🇹

Resolutionen som ledde till införandet av den här FN-dagen var ett förslag från Bhutan, som lyft fram betydelsen av glada och lyckliga medborgare för bruttonationalprodukten (GDP) i ett land. Men att de nordiska länderna så gott som alltid ligger i topp bland  alltså världens lyckligaste länder speglar framför allt det faktum att rapporten till stor del baseras på frågor som korruption och frihet, tillit mellan människor, säker och ren miljö, hälsosam livsstil och i vilken mån det finns sociala skyddsnät.

Sist på listan hamnar Zimbabwe. Men betyder detta verkligen att vi i Norden verkligen är så mycket lyckligare? Kanske handlar det lika mycket om vad vi är vana vid. En studie från i höstas visar att en tredjedel av finländarna faktiskt trivdes bättre under sanktionerna, deras livskvalitet hade förbättrats av att slippa träffa en massa människor, helt enkelt.

Försämrad mental hälsa
Men för det stora flertalet har året varit dystert. Över lag har människors mentala hälsa har kraftigt försämras under pandemin, inte minst på grund av alla inlåsningar. Nedgången var stor inledningsvis stor och i till exempel Storbritannien ökade antalet fall av mental ohälsa med 47 procent, enligt rapporten.

Hur ländernas regeringar agerat under pandemin har också effekt på människors lycka, enligt studien. Den östasiatiska erfarenheten visar att strikt regeringspolitik inte bara kontrollerar covid-19 effektivt, utan också mildrar den negativa effekten av den pågående spridningen på människors lycka”, konstaterar en av studiens författare.

Däremot saknar rapporten i hög utsträckning data från Latinamerika och Afrika, inte minst hur människor där upplever hur de drabbats av pandemins konsekvenser. Detta säger kanske också säger en hel om forskarnas egna (i hög grad) eurocentriska utgångspunkter. Men kanske hade de kul när de gjorde rapporten.

David Isaksson

Läs rapporten här

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.