Ukraina: Sverige lovar 70 miljoner kronor


Stödet ska bidra till att återuppbygga Ukrainas infrastruktur. Foto: Shutterstock

Vid återuppbyggnadskonferensen i Lugano den 4-5 juli bidrar Sverige med 70 miljoner kronor i ytterligare medel till Ukrainas återuppbyggnad.

”Ukraine Recovery Conference” samlar ett trettiotal deltagande ministrar och statssekreterare, inklusive högnivådeltagande från EU, internationella banker och finansiella institutioner i Lugano 4-5 juli. Sverige ger sedan tidigare ett utbyggt humanitärt stöd till Ukraina som inkluderar makroekonomiskt stöd, vapen och annat försvarsmateriel och med omfattande civila krishanteringsinsatser.

– Till återuppbyggnaden ger vi nu ett initialt bidrag om 70 miljoner kronor för bygga upp Ukraina, efter den fruktansvärda förstörelse som Rysslands krig har orsakat. Stödet kan användas till insatser som minröjning, energieffektivisering och regionalt beslutsfattande, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

– Den uppgift vi har framför oss är kolossal. Det är vår moraliska skyldighet och det är därför som Europeiska kommissionen har föreslagit Ukrainas regering att inrätta en återuppbyggnadsplattform. Plattformen kommer att samla partners från hela världen, sade Ursula von der Leyen på konferensen.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.