Ukraina: Sverige lovar 70 miljoner kronor


A residential building damaged in Kyiv. Photo: Shutterstock.

Vid återuppbyggnadskonferensen i Lugano den 4-5 juli bidrar Sverige med 70 miljoner kronor i ytterligare medel till Ukrainas återuppbyggnad.

”Ukraine Recovery Conference” samlar ett trettiotal deltagande ministrar och statssekreterare, inklusive högnivådeltagande från EU, internationella banker och finansiella institutioner i Lugano 4-5 juli. Sverige ger sedan tidigare ett utbyggt humanitärt stöd till Ukraina som inkluderar makroekonomiskt stöd, vapen och annat försvarsmateriel och med omfattande civila krishanteringsinsatser.

– Till återuppbyggnaden ger vi nu ett initialt bidrag om 70 miljoner kronor för bygga upp Ukraina, efter den fruktansvärda förstörelse som Rysslands krig har orsakat. Stödet kan användas till insatser som minröjning, energieffektivisering och regionalt beslutsfattande, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

– Den uppgift vi har framför oss är kolossal. Det är vår moraliska skyldighet och det är därför som Europeiska kommissionen har föreslagit Ukrainas regering att inrätta en återuppbyggnadsplattform. Plattformen kommer att samla partners från hela världen, sade Ursula von der Leyen på konferensen.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.