Drick ett glas vin för demokratin!


Vinodling i Australien. Foto: Shutterstock.

Sedan Kina infört strafftullar på vin från Australien som hämnd för att landet krävt en oberoende utredning av orsaken till coronasmittan har den australiensiska vindustrin hamnat i kris. Nu uppmanar politiker från ett 20-tal länder oss att köpa australiskt vin som ett sätt att stödja demokratin och motverkas kinesisk mobbing.

I november meddelade Kina att landet skulle införa strafftullar på australiensiskt vin som en hämnd för att Australiens premiärminister  Scott Morrison  krävt en oberoende utredning av coronasmittan i Wuhan. Skatten som är på dryg 200 procent var ett hårt slag mot australienska vinodlare som exporterar närmaste 40 procent av allt sitt vin till Kina  ( landets största exportmarknad). Sedan dess har experten minskat kraftigt.Härom dagen kom nyheten om att Kina blockerat införseln av 200 000 flaskor vin från den australienska producenten Penfolds efter vad man kallar en upphovsrättsfråga. Det har nämligen dykt upp ett ”snarlikt” vin på den kinesiska marknaden. 

En annan vinexportör, Jarressa Estate wine, hade så gott som hela sin marknaden i  Kina, men sedan i november har man inte sålt en flaska, berättar Jarrad White för CNN. 

Kinas agerande har fått parlamentariker från ett 20-tal länder att uppmana sina landsmän att dricka australiensiskt vi. Bakom initiativet står medlemmar i Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC) där de svenska riksdagsledamöterna Elisabet Lann (kd) och Fredrik Malm (l) ingår. 

En av dem som medverkar i filmen är Elisabeth Lann. “I’m drinking a bottle or two of Australian wine and letting the Chinese communist party know that we will not be bullied”, säger hon i filmen.

Från IPACs film på Twitter.

En som också manat till köp av vin från Australien är Carl Bildt .

I Australien har den exilkinesiske tecknaren Badiucao som bland anatt gjort bilder kring Disney-filmen Mulan som använts i bojkottkampanjer världen över skapat en särskild etikett för Democracy Wine. 

Vill du också delta kampanjen?

Här tipsar Patric Strömbäck om några bra australiensiska viner.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.