Den 28e februari går El Salvador till parlamentsval och det är ett val som inte liknar något tidigare. För två år sedan vann den unge populisten Bukele presidentvalet, sedan han krossat både vänster och högern genom att lova hårda tag mot brottsligheten. Nu har han möjlighet att skaffa sig total kontroll över landet.
David Isaksson tecknar ett porträtt av ett land som de flesta vid det här laget glömt bort.
Det är inte många som idag vet vad som händer i det lilla landet El Salvador (”Frälsarens land”) i Centralamerika, men en gång i tiden stod det och grannländerna i centrum för vårt medieintresse. Då styrde militären, gerillakrigen pågick och världen var uppdelad enligt tydliga ideologiska linjer. Det här var på 1980-taloet och själv hörde jag till dem som regelbundet åkte dit, gjorde radioreportage och skrev för olika tidningar (och hade inga problem att få artiklar publicerade, intresset var stort).
El Salvador fick sedan ett fredsavtal (Sverige var aktivt in processen), gerillan bildade ett politiskt parti och kom efter ett antal år till makten med röstens hjälp och kunde sedan styra landet.
Där kunde det ha slutat. Vänstern hade ett starkt folkligt stöd, men någonstans kunde, eller förstod man inte, att förvalta förtroendet. Eller också var de som ledde partierna inte bättre än några andra. Våldet fortsatte och blev snarare ännu värre genom de omfattande gängkrigen där gängen – las maras – i praktiken kontrollerar hela stadsdelar. Korruptionen tog inte heller slut. Idag befinner sig två av vänsterns tidigare presidenter i exil, anklagade för omfattande förskingring av statliga medel.
In på scenen kommer Nayib Bukele, en ung karismatisk man, ofta klädd i skinnjacka (trots att det för det mesta är över 30 grader varmt i El Salvador) eller bakvänd keps. Han har tidigare varit vänsterns borgmästare i huvudstaden San Salvador. Nu har han skapat sitt eget parti och Bukeles popularitet är enorm. 2019 vinner Nayib Bukele presidentvalet utan att ha ett eget parti i ryggen sedan både vänstern och högern imploderat.
Det finns också annat som karaktäriserar Nayib Bukele. Ett är att han centraliserar makten till sig själv och sin familj, ett annat är att han gärna styr landet via Twitter, ett tredje att han vägrar prata med riktiga journalister och bedriver en aggressiv kampanj mot medier.
Man skulle kunna kalla Bukele för en mini-Trump, eller kanske snarare Mini-Bolsonaro. Men när jag säger ”mini” protesterar mina salvadoranska kollegor. Hans maktambitioner är inte på något sätt ”mini”, tvärtom så är det hans mål att montera ned det demokratiska system vi dittills sett eftersom det ”är onödigt”.
– Bukele och utvecklingen här påminner på många sätt om den i Ungern under Orban, säger journalisten Nelson Rauda på den oberoende tidningen El Faro och som medverkar i Global Podd avsnitt 51.
Bukele har gått särskilt hårt åt de som försökt granska honom och oberoende media som El Faro har inte fått intervjua en enda minister under den tid som Bukele styrt. El Faro har utsatts för skatterazzior och absurda kontroller där man till och med krävt ut prenumerationsregister, andra oberoende medier har drabbats av en statlig dirigerad annonsbojkott.
I februari 2020 gick tungt beväpnad militär in i El Salvadors kongressbyggnad på uppmaning av presidenten. Syftet var att få de valda ledamöterna att rösta för presidentens förslag om ökade resurser till militär och polis. Och där utanför ropade Bukeles anhängare slagord mot de valda politikerna.
– Något liknande skedde inte ens under de värsta åren av militärstyre, det var utan tvekan de farligaste situation El Salvador varit sedan kriget, konstaterar Nelson Rauda i Global Podd.
Den tidigare svenske ambassadören för bland annat El Salvador och Guatemala, Anders Kompass som också medverkar i avsnitt 51 av Global Podd, konstaterar att medan människorna inom civilsamhället i Centralamerika varit fantastiska på att bygga nätverk och stärka människor lokalt så har man i Guatemala aldrig lyckats nå en enighet bakom en presidentkandidat som skulle kunna skapa en verklig förändring. Därför har den gamla makteliten lyckats hålla sig kvar, val efter val.
Idag går El Salvador till parlamentsval. Det mesta tyder på att Bukele kommer att kunna skaffa sig makt också över parlamentet. Hans popularitet bland vanliga människor är enorm och har snarast vuxit under de här åren. I en intervju med just El Faro (som har flera artiklar på engelska) säger en student: ”Låt presidenten kontrollera allt!”
Därmed återstår bara två krafter som kan stå emot Bukeles maktambitioner. Det ena är det som finns kvar av oberoende, granskande medier som El Faro. Det andra – paradoxalt nog – USA:s ambassad. Den ambassad som genom åren spelat en sån stor roll för att understödja militären och de totalitära krafterna kan nu alltså bli det enda återstående som förmår bromsa en Mini-Trumps megalomaniska maktambitioner.
Det är en märklig värld vi befinner oss i.
David Isaksson
PS. El Faro och andra oberoende tidningar i länder som El Salvador behöver vårt stöd för att överleva. Klicka här länken för att bidra.
Lyssna på avsnitt 51 av Global Podd som handlar om utvecklingen i Centralamerika.