Sexistiska råd till gravida upprör Sydkorea


Det är inte bara råden till gravida som andas 50-tal i informationen från Seoul. Bild från webbsidan.

Jättestaden Seoul har tvingats ta bort information till gravida efter omfattande protester mot sexism och uppmaningar som att kvinnor ska förbereda mat åt sina män inför förlossningen. 

Se till att din familj har tillräckligt med toalettpapper innan du föder! Förbered måltider till din man. När barnet har kommit bör du hänga upp en klänning i liten storlek, väl synlig så det finns motivation att inte äta den där extra tuggan mat! Det låter som repliker ur en dålig film från 50-talet, men detta är faktiskt råd från staden Seoul till gravida kvinnor i Sydkorea.  Råden publicerades för första gången 2019 på stadens webbsida och har på senare tid utsatts för massiva protester. 

De ”nya” riktlinjerna för gravida på myndighetens webbplats har fått över tiotusentals att kräva att informationen tas bort omedelbart. Kvinnor i Sydkorea har ett av de lägsta födelsetalen i världen med 0,84 barn per kvinna. Politikern och aktivisten Yong Hye-in påpekar att det inte är konstigt med tanke på de patriarkala strukturerna.

– Vi förväntas ta dubbelt barnomsorgsansvaret eftersom kvinnor ska ta han om sin ”vuxna man” också. Om maken inte kan göra så enkla saker som att laga mat eller bära ut sopor så är kanske det bästa rådet är att ta ut skilsmässa, säger Yong Hye-in i en intervju. Och på Twitter kräver hon att råden omedelbart plockas bort:

En av de mest omtvistade punkterna på webbplatsen varnar kvinnor för ökad risk för en tidig förlossning om mannen ”plötsligt kastar sig ovanpå henne”, eller bedriver ”aggressiv sexuell aktivitet.”. Enligt Ji-Yeong Yunkim, biträdande professor vid Konkuk University främjar och normalisera texten könsvåld.
– Kvinnor ses som att de måste offra sig och ta hand om vuxna mäns sexualitet, så det inte beter sig våldsamt, säger Yunkim. Handboken tycks nu också vara bortplockad.

Från Seouls webbsida för gravida.

Enligt en rapport från OECD (2017) är löneskillnaden mellan könen i Sydkorea den högsta bland medlemsländerna. Kvinnor tjänar nästan 40 procent mindre än män och många slutar arbeta när de får barn.

Förra året minskade Sydkoreas befolkning med 21 000 personer vilket är rekord. Födslarna minskade med mer än 10,5 procent och dödsfallen ökade med 3 procent. Många styrande inser nu att detta kommer att medföra stora problem som bara kan åtgärdas genom en modern familjepolitik. Myndigheterna i Seoul har också erkänt att de inte ”lyckats” med riktlinjerna för gravida och valt att ta bort dem. Riktlinjerna kommer ursprungligen från ministeriet för hälsa och välfärd, där man också konstaterat att myndigheten måste utbilda sina anställda i jämställdhetsfrågor.

Maria Thulin

 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.