Centralamerika: Barnarbete ökar till följd av pandemin


Barn och kvinnor på flykt. Bilden från karavanerna 2018. Foto: Shutterstock.

Nio av tio barn i Latinamerika får fortfarande sin undervisning utanför skolan och för många innebär det i praktiken att de inte får någon undervisning alls till följd av pandemin. Nu varnar många för att barnarbetet kommer att öka och att fler kommer att försöka fly till USA.

I snitt har skolorna i Latinamerika varit stängda under 174 dagar till följd av pandemin och enligt uppgifter från UNICEF så har 87 procent av de 160 miljoner eleverna inte varit i närheten av ett klassrum under de senaste åtta månaderna. 

För en del familjer är distansstudier möjliga, men för många innebär pandemin att de i praktiken tappar ett helt skolår. Enligt beräkningar från Världsbanken uppgår kostnaden i form av uteblivna framtida inkomster hos de unga till 1,2 miljarder dollar. Och värst drabbas de fattigaste familjerna, både av pandemin i sig och av dess konsekvenser för barnens undervisning. Nora Lustig, professor i latinamerikansk ekonomi vid Talene-universitetet i Louisiana,  uppskattar att enbart 46 procent av alla barn i Latinamerika kommer att gå ut grundskolan, mot 61 procent före pandemin.

Barnarbete riskerar öka
I Centralamerika varnar UNICEF för att skolstängningen kan leda till ökat barnarbete och att fler barn försöker migrera illegalt till USA:
– Jag tror att barnarbetet kommer att öka i regionen. Om familjen saknar resurser kommer fler barn att tvingas arbeta, säger UNICEFs regionchef i Centralamerika Jean Gough. 

Det omfattande våldet, orsakat inte minst av laglösheten i narkotikahandelns spår, tvingar också många unga på flykt. Årligen försöker närmare 400 000 centralamerikaner ta sig illegalt till USA, av dem många barnfamiljer. De senaste veckorna har nya flyktingkaravaner rört sig över gränsen från Honduras och in i Guatemala där de stoppats av polis och militär. Den senaste veckan har UNICEF hjälpt ca 100 barn att återvända hem sedan den senaste karavanen från Honduras stoppats. Samtidigt är det nog bara en tidsfråga innan många kommer att försöka igen. Situationen underlättas inte heller direkt av att flera länder i regionen knappast ens påbörjat upphandlingen av covid-vaccin.

David Isaksson

 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.