Svenska organisationer: Stäng inte ambassaden i Kambodja!


Landsbygd i Kambodja. Foto: David Isaksson

I ett brev skriver ett antal svenska organisationer till utrikesminister Ann Linde och begär att UD behåller viss diplomatisk personal Kambodja. Till undertecknarna hör Anders L. Pettersson, generalsekreterare för Civil Rights Defenders och Lena Ingelstam, generalsekreterare för Diakonia.

I brevet skriver organisationerna bland annat:

Vi anser att det skulle motverka den nya biståndspolicyn gentemot Kambodja att dra bort den diplomatiska personalen från Phnom Penh. En budget för mänskliga rättigheter är viktig men räcker inte ensamt i en situation då frivilligorganisationerna har svårt för att arbeta p.g.a. trycket från regimen. Utan diplomater på plats kan lokala MR-försvarare utsättas för större fara. Sida-tjänstemännen har andra uppgifter och kan inte fylla det tomrum som skulle uppstå. Det vore ett allvarligt misstag att under rådande förtryck och förföljelser av MR-försvarare, journalister och fackföreningsfunktionärer lämna dessa åt sitt öde.

Här kan du läsa hela brevet:

Sedan tidigare har även ett antal kambodjanska organisationer skickat en liknande uppmaning.

Det var i början av 2020 som regeringen beslutade att avbryta biståndet till den kambodjanska staten och beslutet att stänga ambassaden kom hösten 2020. I avsnitt 38 av Global Podd intervjuas utrikesminister Ann Linde om bland annat Kambodja. I början av 2021 inleds arbetet med en ny strategi för samarbetet med Kambodja.

När detta publiceras har UD ännu inte svarat på brevet.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.