Le Carré fångar Lundins krigsbrott i Sudan


Ur filmen The Constant Gardener

Mitt under kriget i södra Sudan som tvingar tiotusentals människor på flykt sedan företaget Lundin Oil fått rätt att exploatera olja, skriver John le Carré en bok om kriget i området. Boken heter Den trägne odlaren på svenska och är i högsta grad aktuell.

Ingen författare har som John le Carré lyckats beskriva de dunkla vrån som kalla krigets spioner rörde sig i. Vem vet hur nära han kom. Och när kalla kriget gick över i globaliseringens gyllene decennium gav han sig i kast med att fånga en skuggvärld där politik, företagande, krig och våld interagerade. I en dessa böcker, ”Den trägne odlaren”, kastar le Carré ljus över företags cynism i Afrika när huvudpersonen Justin landar i Lundin Oils koncessionsområde Block 5A i Sudan: 

”De jävlarna i Khartoum … de sliter sönder afrikanerna i bitar….. Om bomberna inte gör jobbet så har de marktrupper som går in och gör det för dem, inga problem. Trupperna våldtar och slaktar till sina hjärtans förnöjelse. Och vem hjälper dem? Vem står på sidlinjen och applåderar? De multinationella oljebolagen.”

Boken handlar om Justin som söker svar på varför hans fru Tess har mördats i Kenya och i jakten på sanningen flyger han in till Sudan för att prata med en läkare som Tess jobbade med. Dr Lorbeer befinner sig i ett flyktingläger i Sudan mitt i ett krig mot lokalbefolkningen. Det är samma krig som svenska åklagare utreder och där två högt uppsatta medarbetare i Lundin Energy är misstänkta för medhjälp till krigsbrott.  

Första upplagan av ”The Constant Gardener” (engelska titeln) kom ut fjärde januari 2001. Det var mer än två månader innan Christian Aid skulle komma ut med en rapport där de anklagar Sudans regering för massiva krigsbrott och att oljebolagen, bland annat det svenska bolaget, kunde ses som delaktiga i kriget mot civila. Tre månader efter Le Carrés bok blev rapporten en huvudnyhet i Sverige. Mest för att vår tidigare statsminister, Carl Bildt, var styrelseledamot i bolaget och försvarade företaget. 

”Multisarna älskar Khartoum, grabben! ”Killar”, säger de, ”vi respekterar era fina fundamentalistiska principer. Några offentliga piskningar, några avhuggna händer, vi beundrar det. Vi vill att ni använder våra vägar och våra landningsbanor så mycket ni önskar. Bara ni inte låter de där galna, lata, afrikanska luffarna i städerna och byarna stå i vägen för den stora guden Profit! Vi vill att de där afrikanska luffarna rensas bort etniskt lika mycket som ni grabbar önskar bort dem. Så här är lite fina oljepengar till er, grabbar. Gå och köp er lite mer vapen!”

Om det blir en rättegång och de som drabbades av oljekriget i Lundins koncessionsområde får berätta sin historia så tror jag att David Cornwall, alias John le Carré, skulle ha suttit och lyssnat och sagt: vad var det jag skrev!

Petter Bolme

(Översättning från The Constant Gardener, John le Carré, januari 2001 av Petter Bolme.) 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.