Fick inte lön – stormade iPhonefabriken


Protester vid fabriken i Indien där 2000 arbetare deltog.

När arbetarna på en iPhone-fabrik i närheten av den indiska staden Bangalore inte fått betalt på fyra månader fick de till slut nog. Protesterna ledde till våldsamma upplopp där rutor slogs sönder och bilar brändes. Nu har företaget som äger fabriken tvingats be om ursäkt.

Fabriken, som ägs av det taiwanesiska företaget Wistron Corporation, är en av de leverantörer som Apple använder sig av i Indien där marknaden för iPhones växer mycket snabbt. Protesterna där uppemot 2 000 arbetare deltog ledde till att polisen arresterade över 130 arbetare och fördömandet mot de protesterade var till en början unisont från lokala makthavare.

Men nu har Apple svarat genom att sätta upp företaget Wistron Corporation på en varningslista (probation list). Apples undersökning visar att Wistron Corporation brutit mot leverantörsreglerna (suppliers code of conduct) och företaget kommer inte att få några fler kontrakt förrän arbetarna fått sina ersättningar korrekt utbetalda.

”Vårt huvudmål är att försäkra oss om att alla arbetare behandlas med värdighet och respket och att de snarast blir fullt ut kompenserade”, skriver Apple i ett uttalade som citeras av Reuters. 

– Apples uttalande är en stark signal till andra underleverantörer att de måste respektera de anställdas rättigehter, säger Neil Shah på den Hong Kong-tecanalytikern Counterpoint.

I ett uttalande har företaget senare bett om ursäkt. Apple kan också enligt indisk lag komma att hållas som delansvariga för det som hänt, enligt indiska medier.

Redaktionen 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.