USA håll ut – snart kommer hjälpen från Afrika!


Hungrigt barn? Foto: Shutterstock.

USA står på gränsen till inbördeskrig och total katastrof. Nu rycker de afrikanska biståndsorganisationerna ut, samtidigt som afrikanska journalister med livet som insats rapporterar från en konflikt vi långtifrån sett slutet på.

Vi vet alla hur det brukar se ut när medier i Europa och USA (men som tur är inte de svenska, eller hur?) rapporterar om korruption, oegentligheter och tveksamheter i afrikanska länder. Nu är det istället afrikanska journalister som rapporterar från en annan krigs- och konfliktdrabbad kontinent: Nordamerika.

I en serie twittermeddelanden rapporterar den ledande kenyanska utrikeskorrespondenten Patrick Gathara – trots enorma risker – från det pågående amerikanska kulturkriget. Och den händelseutveckling han beskriver är onekligen dramatisk:

Flera afrikanska hjälporganisationer ligger också i startgroparna för att skicka hjälpinsatser till USA. Om de tagit lärdom av den hårt kritiserade insamlingskampanjen Radi-Aid, Africa for Norway, återstår dock att se.

Kritiken mot det som brukar kallas black saviours är dock på sina ställen hård, konstaterar Gathara i sin senaste rapport.

Vad de utsatta vita barnen heter och om de fortfarande har några föräldrar i livet är när detta skrivs oklart, men bland de som samlat in pengar är glädjen stor över att återigen få göra en insats för freden och mänskligheten.

Afrikanska barn är glada över att kunna hjälpa sina utsatta bröder och systrar i det konfliktdrabbade landet USA. Foto: Shutterstock.

David Isaksson
(Ja, det är förstås satir)

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.