Kriget startar på nytt i Västsahara


Västsahariska trupper (officiell bild). Foto: Sahara press service

Strider har på nytt blossat upp mellan befrielserörelsen Polisario och marockanska styrkor i det ockuperade Västsahara.

Befrielserörelsen Polisario har deklarerat att det tre decennier långa eld-upphöravtalet med Marocko inte längre gäller. Orsaken är konflikten kring gränsområdet mellan det ockuperade Västsahara och Mauretanien. Strider har förekommit mellan Polisario och Marockanska trupper, enligt medieuppgifter.

Beslutet kom sedan Marocko inlett en militär operation i den buffertzon som kontrolleras av FN, som ett svar på att Polisario blockerat trafiken genom zonen av varor och annat från Västsahara till grannlandet Mauretanien, då man menar att detta är en plundring av Västsaharas naturresurser.

Polisario anklagar Marocko för att ha skjutit på obeväpnade demonstranter som blockerat en väg som Polisario menar att Marocko byggt illegalt och som bryter mot vapenvilan från 1991. Vägen det handlar om går rakt genom den 5 km breda buffertzonen på östra sidan av muren, som ingen av parterna Marockos och Polisario Fronts militära styrkor får beträda, enligt ett avtal från 1997.

Konfikten utspelar sig nära en postering och tull vid en öppning i den befästa minerade muren nära lilla byn El Guarguaret, inte långt från den mauretanska gränsen i Västsaharas ”nedre sydliga hörn”.

Längst ned till väster på kartan ligger Guarguaret.

– Västsaharierna är frustrerade och trötta på alla brutna löften, säger Polisarios representant i Sverige Hiba Abdalla till tidningen Västsahara. 

Enligt medieuppgifter ska fyra personer så här långt ha dödats. FN:s generalsekreterare har varit i kontakt med både Polisario och Marocko.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.