Guatemala har fått nog: Parlamentet stormat


Guatemalas kongress brinner. Foto från Twitter.

NYHET. UPPDATERING. Knappt har Guatemala rest sig från den första, dödliga orkanen förrän landet drabbades av ytterligare en orkan. Och när kongressen sedan antog nya lagar som innebar stora nedskärningar av budgeten för hälsa och utbildning fick landet nog. Omfattande protester ledde på lördagen till att parlamentet stormades och delvis sattes i brand. Under söndagen genomfördes nya protester.

Guatemala har drabbats hårt av de två orkanerna Eta och bara några dagar senare Iota. Kritiken har varit hård mot regeringens bristfälliga räddningsarbete, inte minst sedan närmare hundra personer begravts levande i en by i provinsen Alta Verapaz. Den andra orkanen, Iota, drabbade över 200 000 människor i Guatemala när broar spolats bort och – återigen – hela byar dränkts i vattenmassorna.

– Mitt hus är helt under vatten, vi trodde aldrig att det skulle bli så här katastrofalt, säger Sandra Patricia till nyhetsprogrammet Noticia Telemundo.

Och medan vattenmassorna fortfarande var kvar kom beskedet att regeringen skulle skära ned budgeten för utbildning, hälsovård och livsmedelshjälp till de som har det svårast, samtidigt som kongressledamöterna beviljade sig själva ökade traktamenten.

Runt om i Guatemala pågick demonstrationer under lördagen och de flesta var fredliga. Men utanför kongressen samlades en mindre grupp militanta demonstranter. Vad som sen hände är oklart. Många är förvånade över att polisen tillät demonstranter att sätta eld på parlamentet och det pratas om att det hela är en provokation av grupper närstående makten.

Guatemalas president Aljeandro Giammattei valdes 2019 i ett val där den i särklass populäraste kandidaten, den tidigare riksåklagaren, Thelma Aldana, av en domstol hindrats från att delta i valet och sedan tvingades fly landet under dödshot. Men även runt Giammattei rämnar nu makten. I fredags gick hans vicepresident ut och föreslåg att de båda skulle avgå. Giammattei har inte svarat på ”förslaget”.

– Branden drabbade delar av fasaden vid huvudentrén och några kontor förstördes. Det som fått folk att tala om en provokation är att det var mycket färre poliser vid kongressen än normalt, men det är inget som kunnat bekräftas, säger journalisten José David Lopez på Agencia Ocote i Guatemala.

Anledningen till att protesterna blev så massiva var att ingen förväntat sig att regeringen skulle lägga fram dessa nedskärningar mitt under en kris av det här slaget. Protesterna var också omfattande i andra delar av landet och totalt deltog tusentals människor. Ett fyrtiotal personer har gripits och det finns många rapporter om övervåld. Många menar nu att både detta våld och vandaliseringen måste prövas rättsligt, fortsätter José David Lopez. Under söndagen släpptes flera av de som gripits då bevis saknades, bland annat en fotograf.

Under söndagen genomfördes nya protester i Guatemala då det mesta gick lugnt till. Under denna vecka väntas nya protester, bland annat har en generalstrejk utlysts.
– Sanningen är att nog ingen har en aning om vad som kan hända i Guatemala nästa vecka, konstaterar José David Lopez. 

David Isaksson

Uppdaterad 23/11 9.40

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.