Vänstern vinner valet i Bolivia


Statistik över valet just nu. Foto från Twitter

Det mesta talar för att vänsterkandidaten Arce från Evo Morales parti MAS blir Bolivias nästa president.  MAS ser ut att få över 50 procent redan in den första valomgången. Detta är i så fall en högre andel än vad de flesta trott att partiet skulle uppnå och en stor triumf för partiet.

Valet är visserligen inte sluträknat med enligt flera parallella snabbräkningar så har vänsterpartiet MAS kandidat Luis Arce fått över 50 procent av rösterna, medan center-kandidaten Carlos Mesa fått ca 30 procent och högerns kandidat Fernando Chamacho 14 procent. Även om siffrorna skulle förändras så lär de med högsta sannolikhet räcka för att ge Luis Arce de tio procents marginal (och minst 40 procent) som krävs för att vinna i en första valomgång. Se även vår tidigare artikel.

Sociala medier fylls nu av inlägg som hyllar MAS och som dömer ut ”kuppmakarna” som bidrog till att Evo Morales tvingades avgå förra året. Och själv jublar Evo:

Frågan är nu vad som händer med den starka polariseringen i samhället:  kommer MAS att använda sin nya makt för att straffa kritiker och andra eller kommer man att arbete för en försoning i det djupt splittrade landet?

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.