Global Podd #33. Varför är Afrika bäst på Covid-19?


En glad flicka är på väg tillbaka till skolan i Burkina Faso sedan nedstängningen hävts. Foto: FrankDejongh,UNICEF.

Flera afrikanska länder har nästan inga dödsfall alls. Hur kommer det sig? Vad är det som gör Afrika bäst i klassen när det gäller covid-19?

När pandemin bröt ut trodde biståndsgivarna att situationen skulle bli katastrofal i Afrika. Men så blev det inte. Tvärtom så har Afrika klarat sig riktigt bra – inte minst med tanke på de små resurser som kontinentens sjukvård förfogar över. Många pekar på den unga befolkningen som orsaken, men det är långt i från hela sanningen visar det sig när vi gräver lite djupare. 

Nu öppnar allt fler afrikanska länder upp, medan Europa drar i nödbromsen igen. Så – vad kan vi i Sverige och Europa lära oss av Afrikas sätt att hantera  pandemin? För det är väl inte bara så enkelt som att afrikanska artister gör världens bästa coronalåtar?

Lyssna på:

  • Chibuzo Okonta läkare och chef för Läkare utan gränser i Västafrika.
  • Patience Mususa, antropolog och forskare vid Nordiska afrikainstituteti Uppsala.

Programledare:  Ylva Bergman och David Isaksson

Här hör du Patience Mususas favorit – Picasso från Zambia

Och här är Global Podds absoluta favorit – Bobi Wine från Uganda.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.