Global Podd #33. Varför är Afrika bäst på Covid-19?


En glad flicka är på väg tillbaka till skolan i Burkina Faso sedan nedstängningen hävts. Foto: FrankDejongh,UNICEF.

Flera afrikanska länder har nästan inga dödsfall alls. Hur kommer det sig? Vad är det som gör Afrika bäst i klassen när det gäller covid-19?

När pandemin bröt ut trodde biståndsgivarna att situationen skulle bli katastrofal i Afrika. Men så blev det inte. Tvärtom så har Afrika klarat sig riktigt bra – inte minst med tanke på de små resurser som kontinentens sjukvård förfogar över. Många pekar på den unga befolkningen som orsaken, men det är långt i från hela sanningen visar det sig när vi gräver lite djupare. 

Nu öppnar allt fler afrikanska länder upp, medan Europa drar i nödbromsen igen. Så – vad kan vi i Sverige och Europa lära oss av Afrikas sätt att hantera  pandemin? För det är väl inte bara så enkelt som att afrikanska artister gör världens bästa coronalåtar?

Lyssna på:

  • Chibuzo Okonta läkare och chef för Läkare utan gränser i Västafrika.
  • Patience Mususa, antropolog och forskare vid Nordiska afrikainstituteti Uppsala.

Programledare:  Ylva Bergman och David Isaksson

Här hör du Patience Mususas favorit – Picasso från Zambia

Och här är Global Podds absoluta favorit – Bobi Wine från Uganda.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.