Avslöjande: Svenskt bolag inblandat i valfusk i Tanzania


Mobilföretaget Tigo som fram till nyligen ingått i Kinneviksgruppen och där svenska pensionsfonder är stora ägare bidrar till valfusk och hindrar tanzanier att ta emot meddelanden. Det uppger fler källor i Tanzania. Trots det vägrar mobiloperatören att svara på frågor. Texten har uppdaterats.

Valet i Tanzania har av oberoende rapportörer beskrivits som varken fritt eller rättvist. Bland de saker som påpekats är mobiloperatörernas roller i att befästa regeringspartiet CCMs makt. En av mobilaktörerna, Tigo, är till stora delar svenskägt och har tidigare ingått i Kinneviks portfölj. 

Redan innan valresultaten i Tanzanias val började komma fanns stora frågetecken kring hur valet genomförts och hur pass tillförlitliga valresultaten skulle vara. Nu när det står klart att regeringspartiet CCM vunnit både i Tanzania och i Zanzibar är det klart att frågetecknen kvarstår. 

Den oberoende organisationen Tanzania Election Watch, som leds av en panel bestående av åtta erkända afrikanska akademiker och domare, skriver att det finns en hel del frågor kring valets trovärdighet, bland annat hur mobiloperatörer agerat. 

Attackerna mot oppositionens möjlighet att nå ut via sociala medier är en del av den repressiva apparaten som CCM och Magufuli byggt upp. Det som är värre är de allvarliga övergreppen som pågår runtom i Tanzania i och med valet. Bland annat häktades tre av Zanzibars oppositionsledare och en av dem skadades allvarligt vid arresteringen. De häktades när de demonstrerade fredligt mot att valresultatet i Zanzibar hölls inne och att det fanns allvarliga brister vid räkningen. Det officiella resultatet som kom efter det att oppositionsledarna häktats hävdar att CCM vann med 76 procent.  

Oppositionen vägrar godkänna valresultatet för att det har förekommit så omfattande valfusk. Flera personer rapporteras ha dödats av militär och polis när de protesterat mot valet. Oppostionsledaren Tundu Lissu uppmanar omvärlden att inte godkänna valet. 

Sedan flera dagar tillbaka hindras tanzanier från att ta emot och skicka meddelanden via mobiltelefoner och datorer. Blockeringen av data hindrar befolkningen från att få information om vad som händer runtom i landets hundratusentals vallokaler. Detta hindrar också omvärlden från att få information om övergrepp i landet. Och en av de största operatörerna är svenskägda Tigo ett bolag som ingår i Millicom.

Flera dagar innan valet som genomfördes den 28 oktober började tanzanier märka att det inte gick att komma in på Twitter och Facebook samt att meddelanden från WhatsApp och andra appar inte gick att skicka. Innan dess hade konton attackerats och plötsligt tagits ner. 

Nedkopplingarna pågår fortfarande även om Tanzania inte stängt ner all kommunikation som skett vid andra val. Frågan är hur mobil- och bredbandsleverantörer har agerat. 

Tigo är en av de största mobiloperatörerna i Tanzania. Bolaget ägs i sin tur av Millicom som är registrerat i Luxemburg och vars aktie handlas på Stockholmsbörsen. Millicom ingick fram tills 2019 i Kinneviks portfölj av mobilbolag. Till de tio största ägarna idag hör flera svenska pensionsfonder, däribland Swedbank Robur. På sin hemsida skriver Millicom”.. ”att de ska befästa och stärka de mänskliga rättigheterna om yttrandefrihet”. 

Netblock, som övervakar internet och mobiloperatörer runtom i världen, registrerade upptäckta störningar i mobiltrafiken. I rapporten ingår Tigos siffror där det syns tydligt att Twitter, WhatsApp, Google och videouppladdningar låg nere. 

Vi har ställt frågan till Millicom om Tigo medverkar till att hindra att fria och rättvisa val genomförs i Tanzania.

Deras svar. Inget. Absolut ingenting. 

En advokatfirma som representerar oppositionsledaren Tundu Lissu har skrivit till Tigo och andra telekombolag och krävt att de återställer kommunikationen. Annars väntar legala följder.

Flera politiker runtom i världen har protesterat mot att den brittiska operatören Vodaphone agerat på detta sätt. Och Nic Cheesman, professor i demokrati vid universitetet i Birmingham, kallar hela valet för en fars. 

Men i Sverige är det tyst. 

Petter Bolme

Texten uppdaterades 11.50 30/10 med ny information kring Millicoms ägarstruktur.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.