Sida svarar: DAC-mötet inte vårt initiativ


Sida har inte tagit initiativ till mötet, men tagit initiativet till att presentera förändringarna i Sveriges CSO-strategi. Det skriver Ulrika Lång, ställföreträdande avdelningschef på avdelningen Partnerskap och Innovation, i ett svar på en tidigare artikel om mötet.

Det var i ett brev från 340 civilsamhällsorganisationer från hela världen adresserat till OECD DAC som organisationerna uttryckte en stark oro angående de senaste månadernas beslut om drastiska förändringar av Sveriges stöd till civilsamhället – ett beslut de kallar respektlöst. I ett svar angav DAC att ett möte nu skulle hållas på Sidas initiativ. Det sistnämnd är dock fel, skriver Ulrika Lång på Sida i ett svar till Global Bar Magazine:

OECD DAC Community of Practice (on Civil Society) håller ett av sina regelbundna möten 29-30 maj i Bryssel. Gruppen träffas två gånger per år och enas om en agenda som är relevant för alla och som styrs av ett gemensamt intresse att arbeta bättre i linje med den OECD-DAC rekommendation som man i DAC Community of Practice gemensamt arbetat fram och som antogs av samtliga DAC länder år 2021. Alla DAC medlemmar är representerade i gruppen och en Sida-kollega representerar Sverige.

Agendan för de två dagarna innehåller bland annat uppdateringar från respektive land, där Sida föreslagit att göra en uppdatering/presentation kring de senaste förändringarna i Sveriges CSO-strategi och Sidas förslag om hur detta ska hanteras. I anslutning till presentationen öppnas det upp för diskussion och input från DAC-medlemmar, där också bland annat brevet från DAC CSO Reference group kommer att tas upp.

Agendapunkten om förändringarna inom Sveriges CSO-strategin hade planerats före brevet från DAC CSO Reference group kom. Under mötet kommer också brevet till OECD DAC från en stor grupp av lokala civilsamhällesorganisationer i utvecklingsländerna om förändringarna i Sveriges CSO-strategi att diskuteras.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.