Sex lusofona frågor: Henrik Brandão Jönsson svarar


Henrik Brandão Jönsson. Foto: Dado Galdiri.

Henrik Brandão Jönssons bok om den lusofona världen har gjort succé. Men vad är det som gör att vi vill läsa om dessa gamla, halvt bortglömda före detta portugisiska kolonier? Vi ställde sex lusofona frågor. Och här kan du läsa ett utdrag ur boken.

Om du kort ska beskriva den lusofona världen, vilka nyckelord skulle du använda?
– Hemlig, glömd, fattig, korrupt, rolig, sexig.

Hur kom du på tanken att utgå från de sju dödssynderna?
– När jag gjorde research insåg jag att vart än portugisen rest så hade hen spritt synder som sex, spel och sprit. När jag nämnde det för förläggaren kom han på idéen att dela in den lusofona världen efter de sju dödssynderna. En del har provocerats av det, framför allt eftersom Brasilien fick karakterisera lättjaoch Portugal karakterisera avund, men i boken redogör jag väl för hur jag kommit fram till det.

Varför tror du att boken går så bra? 
– Att boken redan efter en månad att sålt slut både första och andra upplagan tror jag har att göra med om att jag skriver om en värld som många inte känner till. Ordet ”lusofon” är fortfarande ett obekant ord för en del. Sedan tror jag också att det kan ha att göra med pandemin. Svensken är det folk som reser mest per capita reser i världen. Under sex månader har svensken inte kunnat resa. Min bok är en jordenruntresa. Jag tror den använts för att dämpa ressuget. 

Vad är den största skillnaden för dig att skriva jämfört med den utlandsbevakning du vanligtvis jobbar med, vad är det du kunde skriva i boken som inte får plats i vanliga artiklar?
– Utgångspunkten är annorlunda. I ett reportage hänger du upp berättelsen på en aktuell händelse. När du skriver en bok behöver det inte vara något aktuellt utan bara något du är nyfiken på. Valet vem jag intervjuar är också friare. Jag behöver inte intervjua en chef för att hen är chef, utan jag kan välja den person jag tycker är mest intressant.

Det återstår några länder för dig att besöka, framför allt Guinea-Bissau och São Tomé och Príncipe, när kommer du dit?
– Nästa år ska jag söka ett stipendium för att resa till Guinea-Bissau. Jag ser väldigt mycket fram emot det, även om det är ett farligt land som styrs av internationella drogkarteller. São Tomé hoppas jag kunna besöka efter det. 

Och så kommer en fråga för att testa vad du egentligen vet: I vilket land bor det en grupp människor som kallas portugese burghers eller Burgher People? Fuska inte, förbjudet att Googla!
– Sri Lanka! Fortfarande lever cirka 5 000 burghers kvar i bergen och har behållit sina portugisiska efternamn. Varför de kallas just burghers vet jag dock inte.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.