Sex-anklagelser mot FN-personal i Uganda


Platsen där övergreppen ska ha skett. Foto från Internet.

FN har inlett en utredning om att den egna personalen sexuellt utnyttjat utsatta kvinnor i den ugandiska Karamoja-regionen. Det uppger tidningen The New Humanitarian.

Enligt artikeln så inledde det FN-kontor (UN’s Office of Internal Oversight Services) som utreder denna typ händelser en undersökning i början av september. Informationen kommer från en visselblåsare på FN:s befolkningsfond UNFPA och avser ett kvinnligt offer, liksom ett mer generellt mönster av oacceptabelt beteende (sexual misconduct).

Centrum för händelserna ska ha varit World Food Programs (WFP) bas i staden Moroto där kvinnor fått mat i utbyte mot sex och där prostituerade först in i FN-basen, säger källor som intervjuas av The New Humanitarian. WFP talesperson Amanda Lawrence-Brown bekräftar i ett mail till Global Bar Magazine att en utredning pågår. Hon skriver:

We have been informed of the allegations made against UN staff residing at the compound managed by UN WFP in Moroto and are investigating.  There is no place for any form of sexual harassment, exploitation or abuse at the World Food Programme, including by non-WFP staff residing at compounds managed by WFP in the field. We are determined to support a culture of respect in the workplace and between WFP employees and the people we serve.

Enligt uppgift ska även FN:s samordnare (resident coordinator) i Uganda Rosa Malango ha skickat ett mail till samtliga FN-chefer i landet där man informerat om händelsen.

Redaktionen

Texten har uppdaterats

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.